GOSPA U MEĐUGORJU: Nije čudo, nego farba koja svetli u mraku!
Foto: Medjugorje-info

Jeftin trik za lakoverne

GOSPA U MEĐUGORJU: Nije čudo, nego farba koja svetli u mraku!

Planeta -
Neko je u želji da napravi predstavu prefarbao statuu. Stoga je jasno, nema tu čuda, kaže uvaženi hemičar iz Praga

ZAGREB - Novo međugorsko čudo, Gospina statua koji svetli flourescentnom svetlošću ima logično i prirodno, a ne natprirodno objašnjenje, tvrde hrvatski naučnici.

"Ovo je školski primer prirodnog fenomena koji se naziva fosforescencija. Takav efekt pokazuju cink-sulfid i pogotovo jako stroncijum-aluminat", rekao je dr Pavle Močilac, hemičar Instituta za ožrgansku hemiju i biohemiju u Pragu.

"Neko je očito, u želji da napravi predstavu, prefarbao Gospin kip. Naime, ako se uporedi boja statue koja svetli u mraku s bojom koja u mraku isijava stroncijum-aluminat može se videti da su istovetne. Stoga je jasno, nema tu čuda.

Ovo je samo jeftin pozorišni trik za naivne i lakoverne", istakao je hemičar.

Njegov kolega iz Zagreba smatra da bi trebalo otići u Međugorje i na licu mesta ispitati šta je izazvalo neobičnu svetlost. Dr Tomislav Portada, hemičar Instituta Ruđer Bošković, smatra: "Ne mislim da je neko namerno lažirao priču. Ali, verujem da postoji logično objašnjenje fenomena koji ljudi vide, ali ga pogrešno tumače". On smatra da postoji niz mogućnosti za flourescentnu svetlost Gospinog kipa i navodi da, na primer, deterdženti za izbeljivanje odeće pod uticajem ultraljubičastog zračenja daju fosforocentnu svetlost.

http://www.youtube.com/watch?v=Ilbfmq23uFA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track