Teroristi u Siriji granatirali crkvu u Maluli
Foto: Printskrin YT

Uništena svetska baština

Teroristi u Siriji granatirali crkvu u Maluli

Planeta -
Ispostavilo se da je crkva Svetih Sergija i Vakha "kriva" zato što je pored nje bio podignut hotel "Safir" u kojem su ranije odsedali mnogobrojni hrišćanski hodočasnici i turisti

MALAULA - Teroristi su razorili drevnu hrišćansku crkvu Svetih mučenika Sergija i Vakha u Maluli, ukravši ili uništivši njene ikone poznate u celom svetu.

Ovaj izuzetno star objekat na Bliskom istoku sagrađen je početkom IV veka. U poslednje vreme ovde se nalazio ženski manastir, ali su s dolaskom pripadnika terorističkog fronta „An-Nusra“ pre mesec dana monahinje našle utočište u manastiru Svete ravnoapostolne Tekle, gde se trenutno zajedno s 40 dece-siročadi kriju od terorista.

Do sada nije bilo moguće približiti se ovom manastiru zbog česte vatre snajpera koji ne štede ni novinare.Ispostavilo se da je crkva Svetih Sergija i Vakha "kriva" zato što je pored nje bio podignut hotel "Safir" u kojem su ranije odsedali mnogobrojni hrišćanski hodočasnici i turisti, a zatim su pozicije zauzeli islamski ekstremisti. Sirijska vojska je praktično sravnila hotel sa zemljom, ali se teroriste još uvek kriju u njegovim podrumima i obližnjim pećinama koje su prepravljene u kelije. Odatle, gde su još u drevna vremena živeli monasi, neprekidno se puca.Ispostavilo se da je zauvek izgubljena jedinstvena ikona Sergija i Vakha naslikana u XIII veku, koja se nalazila pored samog ulaza. Srušeni su ikonostas i njegova centralna ikona, naslikani u XVIII veku, ikone Bogomajke i Hrista Arhijereja.

Ova poslednja ikona je uvek izazivala čuđenje istraživača pošto je na njoj Hristos bio prikazan u dugačkoj svilenoj haljini sa zlatnim nitima, što je karakterističnije za Damask iz XVIII veka, nego za vreme prvih početaka hrišćanstva. Nema više oltara posvećenog Sergiju i Vakhu. On je bio polukružnog oblika s malom ivicom – nasledstvo paganskih oltara. Danas su od njega ostale samo krhotine.Teško je predvideti koliko vremena i snage će naučnicima biti potrebno da izračunaju nanetu štetu, ali na pogled diletanta, crkva se ne može obnoviti. S kupole je pao glavni krst, uništene su, u njih je pucano i izgrebane su gelerima freske na zidovima, sami zidovi su negde u potpunosti uništeni, a negde su unakaženi rupama od projektila. Pritom teroristi nastavljaju da pucaju po preostalim delovima zidova hrama iz minobacača.Kako su ispričali vojnici, jednu od ikona su uspeli da spasu, istina, i ona je oštećena gelerima. Trenutno se nalazi u kući sirijskog vojnika, a državni organi znaju za to. Međutim, vojnici nisu znali da objasne o kojoj tačno ikoni se radi.A u samoj drevnoj Maluli ne prestaje operacija sirijske vojske na čišćenju od terorista koji su se posakrivali u planinskim klancima i ne žele da napuste grad. Vojnici su uvereni u uspeh operacije, ali ne isključuju mogućnost da su radi osvete teroristi u stanju da pucaju ne samo po manastiru Svete ravnoapostolne Tekle, već i po pet drugih crkava u gradu, čiji su stanovnici poslednji na planeti govorili na aramejskom jeziku. Moguće je da će se neki od njih vratiti svojim kućama, ali je nekadašnju Malulu čovečanstvo zauvek izgubilo.

http://www.youtube.com/watch?v=DqHTMSzEc8k

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track