PRVI PUT: Jad Vašem proglasio Egipćanina za pravednika

Posthumno

PRVI PUT: Jad Vašem proglasio Egipćanina za pravednika

Planeta -
Lekar Mohamed Helmi ujedno je i prvi Arapin koji je dobio to odlikovanje

TEL AVIV - Memorijalni centar holokausta Jad Vašem u Jerusalimu odlikovao je posthumno egipatskog lekara Mohameda Helmija za pravednika među narodima.

On je prvi Egipćanin i ujedno prvi Arapin koji je dobio to odlikovanje, ističe izraelska štampa.Doktor Helmi je živeo u Berlinu za vreme Drugog svetskog rata, a uprkos opasnosti po sopstveni život skrivao je Jevreje sa svojom verenicom Fridom Šturman, koja je takođe posthumno odlikovana. Događalo se to u srcu nacističke Nemačke gde su uspeli da spasu život jedne jevrejske porodice za vreme holokausta.

Jad Vašem trenutno nastoji da kontaktira porodice odlikovanih.Helmi je rođen u Kartumu 1901. godine u poridici Egipćana, a u Berlin je došao kao dvadesetjednoogodišnjak da studira medicinu.

Nakon što je diplomirao, radio je kao asistent u lokalnoj bolnici, gde su ga kolege hirurzi veoma poštovali.Pošto nije bio Arijevac, smatran je, prema nacističkim rasističkim merilima, Hamitom potomkom Hama, drugog sina biblijskog Noe i njegov profesionalni napredak je zaustavljen, navodi najtiražniji izraelski list Jediot ahronot u onljn izdanju.

Ta činjenica, zajedno s njegovim neskrivenim kritikama nacističkog režima, postala je poznata Gestapou i on je 1937. otpušten iz bolnce i bilo mu je zabranjeno da radi u bilo kojoj javnoj ustanovi, a takođe da se oženi verenicom Nemicom.

Helmi je uhapšen dve godine kasnije zajedno s nekoliko Egipćana ali je pušten nakon jedne godine zbog lošeg zdravlja. Kada je počela deportacija Jevreja iz Berlina dvadestjednogodisnja Ana Boros Gutman, prijateljica Helmijeve porodica je tražila mesto da se sakrije. On ju je sklonio u kabinu koju posedovao u jednom berlinskom kvartu.

Tamo se ona uspešno krila sve do završetka rata. Istraživanje Jad Vašema je pokazalo da ju je Helmi odvodio na bezbednija mesta s vremena kada je predosetio opasnost i kada ga je policija ispitivala.Doktor Helmi me je krio u svojoj kabini u Berlinu od 10. marta 1942, dok bitke nisu završene, napisala je Gutman posle rata.Ona je takođe navela da od 1942. nije imala nikakvog kontata sa spoljnim svetom.

Gestapo je znao da je dr Helmi naš porodični lekar i znali su da poseduje kabinu u Berln Buhu. On je uspeo da izbegne sve njihove pretrage,dovodio me je prijateljima, gde bih ostala nekoliko dana, upoznao me sa svojim rođakom iz Drezdena. Kada bi opasnost prošla, vraćala bih se u njegovu kabinu.Sve što je Helmi uradio za mene bilo je odraz dobrote njegovog srca i ja sam mu zauvek zahvalna.

Lekar je takođe skrivao Aninu majku i njenog supruga, kao i njenu baku. On ih je snabdevao lekovima i opremom i brinuo se o njihovom zdravlju. Baku Sesili Rudnik je skrivao u kući Šturmanove. Jedan od najopasnijih momenata bio je 1944, kada su Anina, majka i njen suprug uhvaćeni i u svom iskazu rekli da im je Helmi pomogao i da skriva Anu. Helmi je tada momentalno preselio Anu kod Šturmanove.

Njih dvoje su spaslii četiri člana porodice koja je se uselila u SAD nakon rata. Pedesetih i šezdesetih godina prošlog veka slali su pisma zahvalnosti u Berlin u kojima su pisali o svojim spasiocima.Ta pisma su nađena u berlinskoj arhivi i nedavno su predata odeljenju za Pravednike među nacijama u Jad Vašemu. Helmni je ostao u Berlinu ioženio se svojom verenicom. Preminuo je 1982. godine,a Šturman je umrla dve decenije ranije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track