Asad: Nikad neću napustiti brod koji tone!
Foto: Fonet

Sirijski predsednik nema nameru da ode

Asad: Nikad neću napustiti brod koji tone!

Planeta -
Prvi čovek zemlje u kojoj rat besni već dve i po godine rekao da je spreman da razgovara s ekstremistima ako odlože oružje

DAMASK - Ne odustaje.Sirijski predsednik Bašar el Asad rekao je da nikada ne bi napustio mesto predsednika i tako ostavio svoj narod na cedilu usred stravičnog rata koji u njegovoj zemlji besni već pune dve i po godine i u kojem je život izgubilo više od 110.000 ljudi. On je u intervjuu za italijansku televiziju RAI Njuz još jednom istakao da njegov režim, koji su zapadne sile sa Amerikom na čelu toliko optuživale, nikada nije upotrebio hemijsko oružje protiv sopstvenog naroda i da su za to krivi teroristi, koji Siriju svakodnevno uništavaju.- Ne treba napuštati zemlju usred oluje, zato nisam ni podlegao svim pritiscima da napustim vlast. Misija predsednika je da izvede državu na obalu, ne da napušta brod koji tone, kao ni svoj narod - istakao je Asad. Prema njegovim rečima, opet će se kandidovati za mesto lidera Sirije i, ako ga narod izabere, ostaće na toj poziciji.- Ukoliko me više ne budu želeli, ja ću otići, tu nema pogovora - istakao je on.Sirijski predsednik posebno je još jednom istakao da nije koristio hemijsko oružje.- Zašto bismo koristili tako razarajuće oružje na području koje u tom trenutku uopšte nije bilo problematično?! Tada smo imali mnogo većih problema u drugim krajevima Sirije. Osim toga, za korišćenje hemijskog oružja potrebno je angažovanje posebnih eksperata iz vojske, koje mi ni u jednom trenutku nismo pozvali. Sve je to delo terorista. Ali mi smo spremni da i s njima razgovaramo ako odlože oružje. Ipak, ne možemo da pregovaramo sa izdancima Al Kaide i grupama koje su povezane s tom organizacijom - kazao je Asad.

Nemačka isporučila 360 tona hemikalijaNemačka vlada priznala je juče da je Nemačka sve do 2011. isporučivala Siriji hemijski materijal koji je mogao da se upotrebi za izradu oružja, i to u većim količinama nego što se prvobitno znalo. Nemačke firme su u periodu između 1998. i 2011. izvezle u Siriju ukupno 360 tona hemikalija.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track