Najlepše žive stari u Švedskoj
Foto: Think

Najbolje mesto

Najlepše žive stari u Švedskoj

Planeta -
Istraživanje ove organizacije pokazalo je da će do 2050. godine broj starih porasti na dve milijarde, a da trenutno na planeti ima 900 miliona osoba starijih od 60 godina

NJUJORK - Švedska je najbolje mesto za život starih osoba i ove godine slavi 100 godina sistema državnih penzija, dok je najlošije mesto za život starih Avganistan, pokazalo je istraživanje organizacije Helpejdž internacional (HelpAge International) povodom 1. oktobra Međunarodnog dana starih.

Istraživanje ove organizacije pokazalo je da će do 2050. godine broj starih porasti na dve milijarde, a da trenutno na planeti ima 900 miliona osoba starijih od 60 godina.

Zbog toga je potrebno preduzeti aktivnosti kako bi se rešio problem siromaštva u starijem dobu, starosne diskriminacije i ugrožavanja prava starih lica.

Istraživanje je obuhvatilo podatke o prihodima, zdravlju, sposobnostima, socijalnom okruženju i dobrobiti starijih sugrađana, a od 91 države, Srbija se nalazi na 64. mestu.

Zemlje u kojima se brzo povećava broj starih su Jordan, Laos, Mongolija, Nikaragva i vijetnam, a slede ih Rusija i Ukrajina.Posle Švedske, najbolja mesta za stara lica su Norveška i Japan, dok je među afričkim zemljama najpoželjniji Mauricijus.

Čile predvodi grupu latinoameričkih država, navodi se u istraživanju.Najlošije mesto za život starih lica je Avganistan, dok nešto bolje stoje Pakistan, Tanzanija i Jordan.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track