MISTERIJA: Vatikan ispituje kip Bogorodice, koji sija u mraku

Statua iz Međugorja

MISTERIJA: Vatikan ispituje kip Bogorodice, koji sija u mraku

Planeta -
Stručnjaci Kongregacije za doktrinu vere ispitaće neobičnu pojavu koja je podelila vernike i izazvala polemike da li je reč o čudu ili o velikoj prevari

MEĐUGORJE - Biti ili ne biti.Kip Bogorodice iz Međugorja, koji je prošlog ponedeljka počeo da svetli u kući vernice Vicke Ivanković Mijatović i tako postao velika atrakcija, prebačen je u župnu upravu, Crkvu Svetog Jakova, kako bi ga pregledali stručnjaci iz Vatikana. Naime, oni bi trebalo da utvrde da li statua zaista svetli ili je u pitanju posebna boja kojom je premazana, što joj daje specifičan sjaj u mraku.Božji znakKip je prošle nedelje izazvao podeljena mišljenja, pa se tako, pored tvrdnji katolika da je reč o božjem čudu, pojavila i informacija da je reč o jednostavnom triku jer je statua premazana fluorescentnom bojom. Crkva je u početku u potpunosti ignorisala tu pojavu. Međugorski franjevci odbijali su da se izjasne o svetlećoj statui, dok je Ratko Perić, mostarski biskup, čak negirao čudo i odbio da oformi istražnu komisiju, što je uobičajen potez za nekog ko je na njegovoj poziciji. Tako je nadležnost u Međugorju preuzeo Vatikan, odnosno Kongregacija za doktrinu vere, čiji će članovi u Međugorje stići za nekoliko dana.Nema je na fotografijiMnogi vernici opisali su da je kip svetleo tako da je obasjao čitavu sobu. Nekoliko profesionalnih fotografa slikalo je kip najboljim mogućim foto-aparatima, ali nisu uspeli da zabeleže neobičnu svetlost.

Međugorje poznato po čudimaMeđugorje je poznato po navodnim ukazanjima i porukama device Marije koja su se ukazivala deci od 1981. Pet poruka koje su mališani primili od nje odnose se na svakodnevne molitve i čitanje Biblije, post sredom i petkom, mesečno ispovedanje i sveto pričešće. Inače, do danas je to mesto posetilo 30 miliona katoličkih hodočasnika.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track