JEZIVO OTKRIĆE: Čerčil hemijskim oružjem ubijao ruske vojnike!

Mračna strana britanskog premijera

JEZIVO OTKRIĆE: Čerčil hemijskim oružjem ubijao ruske vojnike!

Planeta -
Britanska avijacija je bacila 50.000 kanistera sa hemijskim oružjem na snage Crvene armije koji su se nalazili na severu Rusije

Vinston Čerčil predstavlja jedan od simbola otpora Velike Britanije u Drugom svetskom ratu. On je bio nacionalni heroj. Ipak, novi istorijski podaci pokazuju i mračnu stranu jednog od najcenjenijih britanskih premijera.

Naime, prema direktnom naređenju Vinstona Čerčila, vojska Velike Britanije upotrebila je hemijsko oružje protiv Crvene armije tokom Ruske revolucije 1918. godine. Čerčil je odobrio upotrebu takozvanog M Uređaja - kanistera koji su sadržali hemijsko oružje, protiv Boljševika na severu Rusije.

Čerčil je želeo da njegova vlada podrži Belogardejce u borbama sa Crvenom armijom.

"Britanska avijacija je bacila 50.000 kanistera sa hemijskim oružjem na snage Crvene armije koji su se nalazili na severu Rusije tokom 1918. godine", tvrdi istroičar Gajls Milton.

Milton je došao do ovih saznanja kada je pripremao materijal za nsvoju novu knjigu. Tada je došao u posed dokumenata koje su sastavili britanski naučnici koji su posetili Rusiju posle hemijskog napada kako bi videli delotvornost novog oružja.

I dok je britanska strana tvrdila da je broj žrtava bio ograničen, ruski dokazi su pokazali sasvim drugačije podatke. Navodi se svedočenje jednog vojnika koji je tvrdio da je 50 njegovih saboraca bilo ubijeno hemijskim oružjem.

Ipak, Čerčil sve u svemu nije bio zadovoljan učinkom takozvanog M Uređaja, pa su svi preostali kanisteri sa hemijskim otpadom bačeni u Belo more na severozapadnoj obali Rusije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track