GRINPIS PIRATI: Napali naftnu platformu Gasproma, Putin ih brani

Incident na Barencovom moru

GRINPIS PIRATI: Napali naftnu platformu Gasproma, Putin ih brani

Planeta -
Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je da aktivisti Grinpisa koji su uhapšeni pri pokušaju da održe protes nisu pirati, ali da su prekršili zakon

MOSKVA - Ruski istražitelji su zvanično optužili za piratstvo 14 od ukupno 30 osoba uhapšenih prilikom pokušaja da održe protest na naftnoj platoformi Gazproma “Prirazlomnaja” u severnom delu Barencovog mora, saopštila je Međunarodna organizacija za zaštitu životne sredine Grinpis kojoj pripada većina uhapšenih.

Među uhapšenima su državljani Brazila, Velike Britanije, Finske, Ukrajine, Holandije, Rusije, saopštio je pravnik ruskog odeljenja Grinpisa Mihail Krejndlin.

Od 14 uhapšenih 13 su aktivisti Grinpisa a jedna osoba je snimatelj koga je organizacija unajmila.

Grinpis tvrdi da su aktivisti te organizacije sprovodili mirnu akciju protesta protiv eksploatacije nafte na Arktiku, rekao je Krejndlin a prenosi sajt Vesti.ru.

“Naši aktivisti nisu imali motiv da preuzmu ničije vlasništvo te stoga nema ni krivičnog dela”, izjavio je Krejndlin.

S druge strane, ruski ministar prirodnih resursa Sergej Donskoj smatra da je reakcija ruske policije i istražnih organa bila adekvatna "jer akcije takve vrste mogu imati ozbiljne tehnološke i ekološke posledice", prenose ruski mediji.

Grinpis ne isključuje mogućnost žalbe Evropskom sudu za ljudska prava, navodi agencija RIA Novosti reakciju programskog direktora Grinpisa u Rusiji Ivana Blokova.

"Sačekaćemo rešenja svih instanci u Rusiji, a potom nameravamo da podnesemo tužbu Evropskom sudu za ljudska prava", rekao je Blokov.

Prema ruskom zakonu, maksimalna zaprećena kazna za ovo krivično delo je 15 godina zatvora.

Svih 30 osoba koje su uhapšene kada su ledolomac koji je plovio pod holandskom zastavom zaustavila pogranična policija nalaze se u pritvoru u Murmansku, gradu na severu Rusije.

Svima je određen dvomesečni pritvor.

Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je prošle sedmice da aktivisti Grinpisa koji su uhapšeni pri pokušaju da održe protes nisu pirati, ali da su prekršili zakon.

Međunarodne organizacije za zaštitu životne sredine upozoravaju da ispitivanje nafte na Arktiku ugrožava živi svet Severnog ledenog okeana. Na Akrtiku se nalaze najveće do sada neeksploatisane rezerve nafte.

http://www.youtube.com/watch?v=DmfJrO0jgck

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track