TRAGEDIJA: Više od 300 Afrikanaca se udavilo kod obala Italije

Stradali imigranti

TRAGEDIJA: Više od 300 Afrikanaca se udavilo kod obala Italije

Planeta -
Ribarski brodovi i brodovi Obalske straže spasili su 151 osobu tokom jutra i do večeri izvadili 114 tela, mada su ronioci videli da ima još mnogo, možda oko 200, zarobljenih žrtava u trupu broda, koji leži na oko 40 metara ispod površine vode

RIM - Više od 300 imigranata iz Afrike udavilo se u četvrtak kod obala Italije, pošto je vatra zahvatila brod i opšta panika putnika dovela do prevrtanja broda na nešto malo više od kilometar od kopna.

Ribarski brodovi i brodovi Obalske straže spasili su 151 osobu tokom jutra i do večeri izvadili 114 tela, mada su ronioci videli da ima još mnogo, možda oko 200, zarobljenih žrtava u trupu broda, koji leži na oko 40 metara ispod površine vode, prenela je agencija Rojters.

"Samo tri od procenjenih 100 žena koliko je bilo na brodu su spašene i niko od 10-toro dece. Dve žena, žrtve, bile su trudne", izjavila je Simona Mocareli iz Međunarodne organizacije za migracije u Rimu.

Prema njenim rečima, većina nije znala da pliva.

"Samo najjači su preživeli", rekla je ona za agenciju AP.

Zvaničnik UN zadužen za ljudska prava migranata Fransoa Krepo izjavio je da je ova nesreća rezultat represivne politike prema ilegalnim imigrantima.

"Do ovih pogibija nije trebalo da dođe", rekao je on.

Italijanska obalska straža, ribarski brodovi i helikopteri iz celog regiona nastavili su da tragaju za preživelima.

Brod od 20 metara, pretpostavlja se da je prevozio oko 500 ljudi iz Afrike, pretežno iz Somalije i žitelja Eritreje do italijanskog ostrva Lampeduza, gde se nalazi veliki prihvatni centar za imigrante.

Motor na brodu je otkazao pošto su isplovili iz libijske luke Misrata i u brod je počela da prodire voda, pa su putnici, pošto nisu imali nikakvo drugo rešenje da pozovu u pomoć, zapalili manju vatru kako bi dali znak drugim brodovima, ali gas se pomešao sa vodom, pa se vatra proširila i putnici su u panici prešli na jednu stranu broda zbog čega se brod prevrnuo.

Papa Franja, koji je Lampeduzu posetio u julu, izrazio je žaljenje zbog ove nesreće, koju je italijanski premijer Enriko Leta u poruci na društvenoj mreži Tviter nazvao "ogromnom tragedijom".

Italijansko tužilaštvo je otvorilo istragu pod optužbama za višestruko ubistvo, kao i podsticaj ilegalne imigracije.

Ovo je jedna od najtežih nesreća u vodama Sredozemnog mora koje prelaze na hiljade imigranata svake godine iz Afrike, udaljene samo nešto malo više od 100 kilometara, u želji da se preko Italije domognu Evropske unije.

Krijumčari taj put naplaćuju hiljadama dolara po putniku, prevozeći ih, obično, na pretrpanim brodovima jedva sposobnim za plovidbu i bez prsluka za spasavanje.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track