META: Prete smrću kandidatkinji (16) za Nobelovu nagradu!

Mlada Pakistanka opet na udaru ekstremista

META: Prete smrću kandidatkinji (16) za Nobelovu nagradu!

Planeta -
Malalu Jusafzai, koju su talibani umalo ubili jer se zalagala za veća prava žena, glavni je favorit za prestižno priznanje za mir

STOKHOLM - Pretnje budućoj nobelovki.Pakistanka Malala Jusafzai (16), jedan od glavnih kandidata za ovogodišnju Nobelovu nagradu za mir, koju su u oktobru prošle godine teroristi upucali u glavu jer se zalagala za prava žena u svojoj zemlji, ponovo je na udaru talibana. Naime, Šahidulah Šahid, predstavnik te ekstremističke organizacije u Pakistanu, rekao je da će, čim budu u situaciji, talibani ubiti mladu aktivistkinju, koja se oporavila od prethodnog napada i trenutno živi u britanskom gradu Birmingemu.Ponovo u opasnosti- Napala je islam i zbog toga je zaslužila da umre. Ako dobijemo novu priliku, sigurno ćemo uspeti u tome da je ubijemo. Uradićemo to s ponosom. Islam zabranjuje ubijanje žena, ali to ne uključuje one koji podržavaju nevernike u ratu protiv naše religije - rekao je Šahid.Mlada Malala je neposredno pred ovogodišnju dodelu Nobelove nagrade za mir dala intervju za britanski BBC u kojem je pozvala na mir i pregovore, a izrazila je želju da se vrati u Pakistan i uđe u politiku kako bi promenila represivno stanje u svojoj zemlji.- Dijalog je najbolji način za rešavanje problema i borbu protiv rata. To je posao vlade moje zemlje, ali i SAD. Nadam se da će jednog dana ljudi u Pakistanu imati prava i biti slobodni. Nadam se da će doći do mira i da će svaka devojčica i svaki dečak ići u školu - rekla je Malala, koja se posebno zalaže za proširivanje prava na školovanje.Nastavlja borbuMlada Pakistanka je u julu održala govor u Ujedinjenim nacijama, gde je istakla da se neće povinovati teroristima koji žele da je ućutkaju.Inače, Malala se ne seća trenutka kad su je talibani upucali u glavu dok je s vršnjacima stajala ispred školskog autobusa, ali taj prizor je bio jeziv. Njena odeća je skoro potpuno bila natopljena krvlju i ona je umalo preminula.Malala je zbog svoje hrabrosti i zalaganja za ljudska prava jedan od glavnih favorita da ove godine osvoji Nobelovu nagradu za mir.

Preživela pakao... Malala je prošle godine upucana u glavu
Preživela pakao... Malala je prošle godine upucana u glavu

Šahid: Napala je islam i zbog toga je zaslužila da umre. Ako dobijemo novu priliku, ubićemo je s ponosom
Šahid: Napala je islam i zbog toga je zaslužila da umre. Ako dobijemo novu priliku, ubićemo je s ponosom

Trojac osvojio Nobela za medicinuDvojica Amerikanaca, Džejms Rotman i Rendi Šekman, i Nemac Tomas Zidhof dobitnici su Nobelove nagrade za medicinu 2013, prema saopštenju Instituta Karolinska u Stokholmu u Švedskoj. To je prva nagrada koja je dodeljena ove godine i tročlani tim ju je dobio za istraživanje o prenosu proteina i drugih materijala u okviru ćelije, čime je rešena misterija o tome kako ćelije organizuju sistem transporta. Preostale nagrade, za fiziku, hemiju, ekonomiju i mir, biće dodeljene do početka sledeće nedelje.

Pakistanka premlada za priznanje?Direktor Instituta za istraživanje mira PRIO u prestonici Norveške Oslu Kristijan Berg Harpviken istakao je da su godine glavni razlog zbog kojeg Malala možda ne osvoji Nobelovu nagradu ove godine, dodavši da je ona za njega ipak na prvom mestu. Sadašnja najmlađa nobelovka je Tavakol Karman, aktivistkinja za ljudska prava iz Jemena, koja je imala 32 godine kad je osvojila nagradu. Mnogi su i tada zamerali što je prestižno priznanje dodeljeno tako mladoj ženi. Ovogodišnja dodela Nobelove nagrade za mir održaće se u petak 11. oktobra.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track