Na hadžiluk - i pored opasnosti od virusa MERS!

Hodočasnici počeli da stižu

Na hadžiluk - i pored opasnosti od virusa MERS!

Planeta -
Rijad je uveo i ograničenje broja vernika, a plan je da broj hodočasnika iz inostranstva bude smanjen za 20 odsto, a Saudijaca za 50 odsto

MEKA - Saudijska Arabija polako se "zagreva" za ovogodišnji hadžiluk, koji će biti sledeće sedmice, a očekuje se da će veliki broj muslimanskih vernika propustiti taj tradicionalni događaj - ograničenjem broja hodočasnika zbog građevinskih radova na glavnom svetilištu, ali i zbog smrtonosnog virusa koji hara zemljom.

Prošle godine, na hadžiluk u Meku - najsvetije muslimansko mesto - došlo je oko 3,2 miliona vernika, od toga 1,75 miliona stranaca iz 190 zemalja.

Vlasti u prestonici Rijadu ove godine očekuju oko dva miliona vernika, pošto je to ultrakonzervativno kraljevstvo najavilo oštre mere protiv ilegalnih hodočasnika. Rijad je uveo i ograničenje broja vernika, a plan je da broj hodočasnika iz inostranstva bude smanjen za 20 odsto, a Saudijaca za 50 odsto. Do prošlog vikenda, u tu zalivsku državu već je stiglo oko 1,17 miliona hodočasnika, kažu zvanični podaci. Rok za dolazak hodočasnika je četvrtak, jer svi moraju da se okupe pre nego što hadžiluk zvanično započne.

Hodočašće je jedan od pet stubova islama i svaki vernik, koji je finansijski i fizički sposoban, morao bi na hadžiluk bar jednom u životu. Ove godine, hodočašće će početi u nedelju i završiće se 18. oktobra.

Najvažniji dan za vernike biće ponedeljak, kada će se svi okupiti na planini Arafat, pored Meke.Saudijske vlasti su ove godine posebnu pažnju posvetile zdravstvenoj zaštiti hodočasnika, mobilišući dodatne medicinske ekipe.

U Meki i okolini ima 25 javnih bolnica sa 5.250 kreveta, kao i stotine manjih medicinskih centara.Virus MERS, koji se u Saudijskoj Arabiji prvi put pojavio prošle godine, do sada je širom sveta odneo živote 58 ljudi, od toga 49 u samom kraljevstvu, podaci su Svetske zdravstvene organizacije.

Virus je nazvan "koronavirus bliskoistočnog respiratornog sindroma" ili MERS-CoV, a proširio se i na Veliku Britaniju, Nemačku, Francusku i Italiju.Saudijske vlasti apelovale su na bolesne i starije ljude da ove godine izbegnu odlazak na hadžiluk, iako je ministar zdravlja Abdulah el Rabija prošlog meseca izjavio da je optimista i da veruje da će hodočašće proći bez širenja smrtonosnog koronavirusa.

Takođe, upućen je apel vernicima da koriste maske i zbog virusa prekriju nos i usta, pošto se virus prenosi i kroz vazduh.Osim virusa, otežavajući faktor na ovogodišnjem hadžiluku biće i građevinski radovi, pošto su saudijske vlasti započele rekonstrukciju i proširenje Velike džamije u Meki - što je jedan od razloga zbog kojih pokušavaju da svedu na minimum broj ovogodišnjih vernika na hadžiluku, navodi AFP.Džamija bi trebalo da bude proširena za 400.000 kvadratnih metara i, kad radovi budu završeni, moći će istovremeno da primi 2,2 miliona ljudi.U toj džamiji nalazi se Kaba - centralno svetilište islama.

To je građevina u obliku kvadra, dugačka oko 11 metara, a visoka oko 17 i baš prema njoj se okreću muslimani iz celog sveta kad se mole, jer veruju da je to prvo što je Alah stvorio.Svaka muslimanska zemlja u svetu ima kvotu za hadžiluk od 1.000 hodočasnika na milion stanovnika, ali ove godine i ta kvota je smanjena.

Tako je najmonogoljudnija muslimanska zemlja, Indonezija, sa broja od 211.000 hodočasnika "spala" na 168.400.Saudijski zvaničnici kažu da će te mere važiti još dve godine, dok u potpunosti ne bude završena rekonstrukcija vredna nekoliko milijardi dolara, 2015. godine.

Ovogodišnji hadžiluk odigrava se u vreme velike političke nestabilnosti na Bliskom istoku, borbi u Siriji, povremenih krvavih obračuna u Egiptu... pa su saudijski bezbednosni zvaničnici upozorili hodočasnike da ne zloupotrebljavaju hadžiluk za političke poruke.

U junu, Saudijska Arabija je odlučila da sirijskoj opoziciji omogući da prijavi Sirijce koji žele na hadžiluk, što je korak dalje u odnosu na prošlu godinu - kad su izdajući vize Sirijcima "zaobišli" zvanične vlasti u Damasku.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track