SVEDOK: Izraelski vojnici pucali na turski brod

Suđenje u Istanbulu

SVEDOK: Izraelski vojnici pucali na turski brod

Planeta -
rsko-palestinski državljanin Kenet O"Kif, bivši američki marinac, a sada antiratni aktivista, koji se nalazio na tom brodu, izjavio je da su izraelski vojnici pucali iz helikoptera i ubili nekoliko ljudi

ISTANBUL - U nastavku suđenja za napad izraelskih komandosa na turski brod koji je pre tri godine prevozio humanitarnu pomoć za Pojas Gaze, jedan aktivista je izjavio danas da su izraelski vojnici pucali na brod iz helikoptera.

Suđenje u Istanbulu, koje Izrael odbacuje kao politički montirani proces, nastavljeno je svedočenjem aktivista koji su se 31. maja 2010. godine nalazili na brodu "Mavi Marmara" i rođaka devetoro Turaka koji su tada ubijeni.

Irsko-palestinski državljanin Kenet O"Kif, bivši američki marinac, a sada antiratni aktivista, koji se nalazio na tom brodu, izjavio je da su izraelski vojnici pucali iz helikoptera i ubili nekoliko ljudi.

Takvo svedočenje kosi se sa navodima iz izveštaja UN od septembra 2011. godine o ovom incidentu, u kom je navedeno da je izraelska komisija utvrdila da su iz helikoptera izbačene tri ručne granate za ošamućivanje, ali da nije pucano iz vatrenog oružja.

Suđenje u odsustvu četvorici izraelskih komandosa počelo je u Istanbulu prošlog novembra.

Upad izraelskih komandosa na turski brod koji je prevozio pomoć za Pojas Gaze izazvao je diplomatsku krizu u odnosima Izraela i Turske, a veze dve zemlje i dalje su zategnute.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja