PROGONI GA BENAZIR: Mušaraf opet u kućnom pritvoru

Uhapšen bivši predsednik Pakistana

PROGONI GA BENAZIR: Mušaraf opet u kućnom pritvoru

Planeta -
Mušaraf je pušten da se brani uz kauciju u slučaju tri velike optužbe protiv njega, uključujući i onu vezanu za ubistvo bivše premijerke Benazir Buto

ISLAMABAD - Bivši pakistanski predsednik Pervez Mušaraf uhapšen je danas zbog upada u Crvenu džamiju u Islamabadu 2007. godine, samo dan nakon što mu je Vrhovni sud odredio kauciju u predmetu vezanom za ubistvo vođe pobunjenika Navaba Akbara Bugtija tokom vojne operacije 2006. godine.

"General Mušaraf je stavljen u kućni pritvor zbog učešća u vojnoj operaciji u džamiji u Islamabadu", rekao je Muhamed Rizvan, visoki policijski zvaničnik i dodao da će Mušaraf biti izveden pred sud u petak, preneo je AFP.

Mušaraf je pušten da se brani uz kauciju u slučaju tri velike optužbe protiv njega, uključujući i onu vezanu za ubistvo bivše premijerke Benazir Buto.

Portparol njegove stranke potvrdio je da je on ponovo uhapšen i najavio podnošenje novog zahteva za kauciju.

Bivši general, Mušarraf se domogao vlasti u Pakistanu 1999. vojnim udarom, a 2008. je dao ostavku nakon što su njegovi saveznici izgubili izbore, a nova vlada zapretila da će pokrenuti proces njegovog svrgavanja. Godinu dana kasnije napustio je zemlju u koju se vratio posle četiri godine.

Bilaval Buto Zardari, sin ubijene premijerke Benazir Buto, koji vodi Narodnu partiju Pakistana, optužio je Mušarafa za njeno ubistvo.

U izveštaju Ujedinjenih nacija iz 2010. navedeno je da se njena smrt mogla sprečiti, a Mušarafova vlada optužena je da joj nije pružila adekvatnu zaštitu.

Mušaraf odbacuje sve optužbe kao "neosnovane" i politički motivisane.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track