ARAFAT OTROVAN POLONIJUMOM: Umro u velikim mukama!
Foto: Beta Ap

Otkriven uzrok smrti lidera palestine

ARAFAT OTROVAN POLONIJUMOM: Umro u velikim mukama!

Planeta -
Izveštaj švajcarskih naučnika koji su analizirali uzorke odeće i pljuvačke bivšeg vladara Palestine pokazao da je bio pod uticajem radioaktivnog elementa

TEL AVIV - Razotkrivena misterija.Nekadašnji palestinski lider Jaser Arafat (75) otrovan je stravičnim radioaktivnim otrovom polonijumom 210, usled čega je umro 2004, potvrdio je izveštaj švajcarskih naučnika koji su analizirali tvrdnje da je ubijen. Te podatke obelodanio je jedan od najuticajnijih medicinskih časopisa, britanski Lanset.Istraga od 2012.Istraga Arafatove smrti počela je početkom 2012. nakon brojnih sumnji Palestinaca, ali i gotovo celog arapskog sveta, da palestinski lider nije umro prirodnom smrću. Oni su za ubistvo od početka teretili Izraelce, tvrdeći da su ga oni gledali kao prepreku za uspostavljanje mira na tom prostoru. Međutim, zvanični Izrael negirao je takve navode. Ipak, na inicijativu Arafatove udovice, Suhe Arafat, a uz pomoć arapske satelitske televizije Al Džazire, odeća njenog supruga, uključujući i lične stvari, poput četkice za zube, odnete su na preliminarne analize. Tad je utvrđeno da ima osnova da se istraga nastavi.Umro u mukamaArafatovo telo ekshumirano je u novembru, a potrebni uzorci poslati su na analizu u Švajcarsku. Posle analize mrlja krvi, urina i pljuvačke na Arafatovoj odeći i četkici za zube, oni su našli visoke nivoe elementa koji je možda upotrebljen za ubistvo. U pitanju je radioaktivni otrov polonijum 210.To je za Al Džaziru potvrdio direktor Instituta za radiofiziku u Luzani dr Fransoa Bohud, koji je vodio istragu, a sad i izveštaj u žurnalu Lanset.- Nalazi podržavaju mogućnost Arafatovog trovanja polonijumom 210. Na osnovu forenzičkih istraživanja, bilo je dovoljno sumnji da se preporuči ekshumacija njegovog tela 2012 - navedeno je u Lansetu.Inače, u oktobru 2004. Arafat se iznenada razboleo, osećao je mučninu i bol u abdomenu. Ubrzo mu se stanje pogoršalo, zbog čega je iz svoje rezidencije u Ramalahu prevezen u bolnicu u Francuskoj. Bivalo mu je sve gore, otkazali su mu bubrezi i pao je u komu. Već početkom novembra umro je od cerebralnog krvarenja.

Grobnica... Telo Jasera Arafata zbog analiza je ekshumirano u novembru 2012. iz mauzoleja
Grobnica... Telo Jasera Arafata zbog analiza je ekshumirano u novembru 2012. iz mauzoleja

Polonijum 210 razara telo- Polonijum (Po) je vrlo nestabilan radioaktivni element izotopa. Delić polonijuma 210 veličine zrna soli dovoljan je da ubije odraslu osobu koja ga pojede jer snažno oštećuje bubrege i jetru. Izaziva mučninu, opadanje kose i niz drugih simptoma karakterističnih za izlaganje radijaciji. Protiv ovog otrova nema leka.

Hronologija istrage- devetomesečnom istragom, koju je početkom 2012. sprovela TV stanica Al Džazira,otkriven je povišen nivo polonijuma 210 u Arafatovim ličnim stvarima- ispitivanje ubistva pokrenuli su francuski tužioci u avgustu- Arafatovo telo ekshumirano je u novembru 2012.- tad je rečeno da će istraga najverovatnije trajati mesecima

Dobitnik Nobela za mir 1994.Jaser Arafat, čije je pravo ime Muhamed Abdel Rauf Arafat el Kudva el Huseini, rođen je 24. avgusta 1929. Bio je suosnivač i predsednik Palestinske oslobodilačke organizacije (PLO), predsednik Palestinske narodne samouprave i jedan od dobitnika Nobelove nagrade za mir 1994.Tokom svoje duge političke karijere Arafat je bio kontroverzna figura. Pristalice su ga videle kao herojskog borca za slobodu i simbol želja palestinskog naroda, dok su ga protivnici opisivali kao teroristu s nasilnom istorijom. Mnogi su ga tokom pokušaja da razreši izraelsko-palestinski sukob optuživali za korupciju i političku slabost jer je pružio previše ustupaka Izraelcima. Oni su ga, nasuprot tome, uglavnom smatrali agresorom odgovornim za smrt mnogih sunarodnika.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track