VUKOVAR NA RUBU INCIDENTA: Barikade čuvaju ćirilične table!
Foto: Tanjug

Hrvatska vlada čini sve da pokaže kako institucije vlasti funkcionišu

VUKOVAR NA RUBU INCIDENTA: Barikade čuvaju ćirilične table!

Planeta -
Pred zgradama Penzijskog osiguranja i Zavoda za zapošljavanje postavljene su i bezbednosne ograde, prave barikade, koje ”čuvaju” da ploče ne budu ponovo skinute, a u gradu je primećen i veći broj policajaca

Dve ćirilične table ponovo su postavljene u Vukovaru, a ispred njih su ograde koje sprečavaju da budu skinute. U gradu je primećen i veći broj policajaca, a stanje je na rubu je incidentaNaime, istovremeno dok su skidali ploču sa zgrade opštine Biskupija u mestu Kosovo kraj Šibenika, u Vukovaru su ponovo postavljene dve ćirilične ploče. Pred zgradama Penzijskog osiguranja i Zavoda za zapošljavanje postavljene su i bezbednosne ograde, prave barikade, koje ”čuvaju” da ploče ne budu ponovo skinute, a u gradu je primećen i veći broj policajaca. Stanje u Vukovaru na rubu je incidenta, a Štab za odbranu hrvatskog Vukovara, iako nigde nije registrovan, sve više postaje nezaobilazna ”institucija” koja kroji život u tom gradu.Hrvatska vlada čini sve da pokaže kako institucije vlasti funkcionišu i kako projekt dvojezičnosti funkcioniše. Provođenje ustavnog zakona koji omogućuje dvojezičnost garancija je da pravna država funkcioniše, a poslednjih dana se činilo da je Vukovar postalo mesto gde hrvatska vlast nema snage da obezbedi normalno funkcionisanje života.Međutim, u tom ratu pločama posve je jasno da pobednika neće da bude i da nastavak postavljanja i rušenja ćiriličnih tabli može da dovede do još većeg pogoršanja međunacionalnih odnosa u Hrvatskoj. Problem sa dvojezičnosti već se iz Vukovara širi i u druga mesta u kojima žive Srbi, koje sve više postaju taoci stranačkih obračuna vladajućeg SDP-a i opozicijskog HDZ-a. Kod toga se manjinska prava uzimaju samo kao povod sve snažnijeg konfrontisanja hrvatske desnice i levice, a prava Srba ili drugim manjina u Hrvatskoj malo istinski zanimaju i aktualnu vlast i opoziciju.Brisel je po strani, jer evropska praksa problem dvojezičnosti ostavlja svakoj državi i institucije Evropske unije tu nemaju utecaja. Ali, iz Brisela se pomno prati sve što se događa u Hrvatskoj, jer događaji poslednjih dana neodoljivo podsećaju na devedesete. Stvorena je atmosfera koja manjinski narod, u ovom slučaju Srbe u Hrvatskoj, dovodi u krajnje neugodan položaj, usprkos činjenici da je u Hrvatskoj ostao zanemariv broj Srba u odnosu na devedesete godine.Za potpredsednicu hrvatske vlade i šeficu diplomatije Vesnu Pusić na delu je mala, ali agresivna skupina koja diktira događaje u Vukovaru, a to se očito odnosi na članove Štaba za odbranu hrvatskog Vukovara. Premijeru Zoranu Milahoviću smeta i sam naziv, jer ga podseća na ratnu terminologiju, ali i Pusićeva tvrdi da bi se premijer morao što pre da susretne i razgovara i sa njima. Predsednik Ivo Josipović takođe se zauzima za dijalog, ali su do sada propali svi pokušaji da se sedne za sto. A u hrvatskoj javnosti stvoren je negativni dojam prema dvojezičnosti, tako da gotovo sedamdeset odsto građana smatra da treba odložiti postavljanje ćiriličnih tabli u Vukovaru, jer ”još nije vreme”.

HLEB ILI KRUH”Svejedno mi je da li ću reći hleb ili kruh, već da imam para da to kupim”, napisao je ovih dana jedan mladi Vukovarac srpske nacionalnosti. Daleko veći problem i za Hrvate i Srbe u Vukovaru od ćiriličnih tabli svakako je razarajuća kriza koja je posebno pogodila grad na Dunavu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track