Kina: Svet je u rukama  Amerike!

ZAOŠTRAVANJE Blokada američke vlade izaziva osudu

Kina: Svet je u rukama Amerike!

Planeta -
Kineska novinska agencija Sinhua istakla da je svim zemljama pod hitno potrebna deamerikanizacija zbog stanja u SAD; Svojom finansijskom krizom ona ugrožava ekonomiju drugih država

PEKING - Sve ozbiljnija retorika.Kineska novinska agencija Sinhua oštro je kritikovala ponašanje političkog vrha SAD zbog neizglasavanja budžeta zemlje i rizikovanja da državu dovedu do bankrota, a time u finansijski kolaps uvuče i ostatak sveta. Naime, ona je juče istakla da bi sve zemlje trebalo pod hitno da se okrenu procesu deamerikanizacije kako više ne bi zavisili od jedne licemerne nacije kakva je američka.Ozbiljna prozivka- Dok funkcioneri SAD ne uspevaju da postignu dogovor kako bi političke institucije kojima se tako ponose mogle ponovo da funkcionišu, možda je dobar trenutak da svi počnu da razmišljaju o deamerikanizaciji sveta. Sudbina ostalih zemalja nalazi se u rukama licemerne nacije i tome treba stati u kraj. Potrebno je uspostaviti novi svetski poredak, u kojem će se poštovati interesi svih država, velikih i malih, siromašnih i bogatih, i ravnopravno poštovati i štititi prava - istakla je agencija.Inače, taj komentar jedne od najjačih medijskih kuća u Kini došao je nakon što su kineski zvaničnici već nekoliko puta upozoravali SAD da demokrate i republikanci treba što pre da prevaziđu međusobne sukobe. To bi posebno pogodilo Kinu, državu koja je najveći američki kreditor, budući da poseduje američke državne obveznice u vrednosti od čak 1,28 hiljada milijardi dolara. Rok 17. oktobarUkoliko SAD do 17. oktobra ne izglasaju budžet za naredni period, njihovo zaduženje dostiglo bi vrhunac, pa ne bi imale od čega da vrate svoje dugove. Time bi jedna od najjačih azijskih ekonomija ostala bez ogromne količine novca.- Umesto da poštuje svoje obaveze kao odgovorna svetska sila, samoživi Vašington zloupotrebljava status supersile i uvodi još veći haos u svetu time što finansijske probleme izmešta van svojih granica. Isto tako, Amerika podstiče regionalne tenzije usled teritorijalnih sporova i vode nepotrebne ratove, opravdavajući ih čistim lažima - navedeno je u komentaru Sinhue.

Upozorava... Džim Jong Kim
Upozorava... Džim Jong Kim

Najveći dug imali 2011. godineDug Amerike dostigao je svoj vrhunac 2011. godine kad je iznosio više od 14,3 hiljade milijardi dolara. U tom trenutku proglašena je i dužnička kriza jer je dostignut zakonski limit zaduženja vlade Sjedinjenih Američkih Država. Tad je predsednik Barak Obama upozorio da pod hitno moraju da se preduzmu mere kojima bi on bio smanjen, što je i učinjeno, ali ta zemlja i dalje duguje ogromnu količinu novca.

Kim: SAD, blizu ste tragičnog scenarija!Predsednik Svetske banke Džim Jong Kim upozorio je SAD da se približavaju vrlo opasnom periodu nakon još jednog neuspeha američkih političkih zvaničnika da postignu sporazum o budžetskoj krizi i granici zaduživanja.- Sada smo veoma blizu opasnoj situaciji. Svetska i američka privreda biće suočene s povećanjem kamatnih stopa, padom poverenja i usporavanjem razvoja ako Američki kongres ne uspe da se usaglasi i podigne gornju granicu zaduživanja SAD, koja sada iznosi 16.700 milijardi dolara. Ako se stigne do graničnog datuma bez nalaženja rešenja, to će biti tragičan događaj za zemlje u razvoju, a može da bude vrlo loše i za razvijene privrede - istakao je Kim.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja