STRAH OD RUDNIKA ZLATA U RUMUNIJI: I Dunav bio zatrovan cijanidom 2000.
Foto: Rojters

Masovne demonstracije u Bukureštu

STRAH OD RUDNIKA ZLATA U RUMUNIJI: I Dunav bio zatrovan cijanidom 2000.

Planeta -
Kanadska kompanija želi da izvadi oko 300 tona zlata i 1.600 tona srebra iz rudnika u Transilvaniji starog više stotina godina, i da, u procesu izdvajanja minerala, iskoristi 12.000 tona cijanida godišnje
1 / 7 Foto: Rojters

BUKUREŠT - Nekoliko hiljada Rumuna pokrenuli su proteste protiv vladinog predloga da rudarska kompanija iz Kanade koristi cijanid u onome što bi trebalo da postane najveći površinski rudnik zlata u Evropi.

Demonstranti su marširali Bukureštom blokiravši glavnu ulicu, a protesti su održani i u drugim gradovima ove države.

Oko 10.000 ljudi blokiralo je glavni bulevar nastavljajući višenedeljne proteste protiv rudarskog projekta Rozia Montana.

Istovremeno u Rozija Montani lokalno stanovništvo održalo je demonstracije u korist otvaranja rudnika i radnih mesta koja bi se otvorila na taj način.

Rudarska kompanija želi da izvadi oko 300 tona zlata i 1.600 tona srebra iz rudnika koji je star više stotina godina. Kompanija planira da iskoristi 12.000 tona cijanida godišnje, u procesu izdvajanja minerala što je glavna zamerka demonstranata.

"Pozivamo nadležne da povuku predloženi zakon bez odlaganja. Mi ne smemo dozvoliti da svojoj deci ostavimo jezero puno cijanida i zagađen čitav jedan region zemlje", naveo je Tudor Trif, jedan od demonstranata.

Podsetimo, 2000. godine u Rumuniji se dogodila jedna od najvećih ekoloških katastrofa u Evropi, kada se urušila brana kod jednog zlatnog rudnika. Tada se izlilo 100.000 kubnih metara voda koja je bila zagađena cijanidom. Otrovna voda stigla je do Dunava uzrokujući smrt velikog broja diviljih životinja.

Inače, 17. septembra rumunski parlament je odobrio specijalnu komisiju od 21 zvaničnika koja treba da ispita ponudu za otvaranje rudnika zlata. Ova komisija bi trebalo da svoju preporuku iznese 20. oktobra, nakon čega u novembru mesecu parlament treba da da finalnu reč.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja