Demokrate i republikanci blizu dogovora
Foto: REUTERS

Na pomolu rešenje budžetske krize u SAD

Demokrate i republikanci blizu dogovora

Planeta -
Limit za zaduživanje, koji ističe 17. oktobra, bio bi produžen do 15. februara, dok bi finansiranje federalnih agencija bilo nastavljeno do 15. januara

VAŠINGTON - Lideri demokrata i republikanaca u Senatu blizu su dogovora oko okončanja budžetske krize i produženja limita za zaduživanje države.

Limit za zaduživanje, koji ističe 17. oktobra, bio bi produžen do 15. februara, dok bi finansiranje federalnih agencija bilo nastavljeno do 15. januara.

Do tada bi dve strane trebalo da usaglase sve tačke budžeta za narednu fiskalnu godinu, rekao je za američku televiziju Si-En-En-a (CNN), izvor blizak razgovorima.

Prema mogućem dogovoru, bile bi izvršene i sitne izmene vezane za zakon o zdravstvenoj zaštiti (Obamaker), koje bi značile dodatne provere osoba koje će dobijati federalne subvencije, što je daleko od prvobitnih zahteva republikanaca.

Vođa demokrata u Senatu Hari Rid izjavio je da je postignut veliki napredak, ali da to još ne znači i da je postignut dogovor.

Njegov republikanski kolega Mič Mekonel takođe je rekao da je postignut "suštinski napredak" i da veruje da će uskoro biti novih dogovora.

Prethodno je Bela kuća otkazala ranije najavljeni sastanak predsednika SAD Baraka Obame sa liderima obe partije. Razgovor je bio zakazan za ponedeljak u tri popodne po lokalnom vremenu, ali je otkazan uz obrazloženje da se nastavljaju pregovori u Senati, i novi još nije zakazan.

Ako dve strane u Senatu dođu do dogovora, neizvesnost ostaje u republikanski većinskom Kongresu, gde se ne isključuje da predstavnici konzervativne struje, bliske Pokretu čajanka, pokušaju da spreče njegovo usvajanje.

Berze u Njujorku su u ponedeljak ujutru pale za pola procenta, zbog približavanaj 17. oktobra, kada ističe rok za produženje limita za zaduživanje.

Od 1. oktobra Amerika se nalazi u budžetskoj krizi, u kojoj je 800.000 radnika federalne administracije poslato na prinudne odmore.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track