NAPUKLA PLOČA NA DEŠU: Izveštaj o incidentu Kroacija erlajnza!

Objavljen uzrok

NAPUKLA PLOČA NA DEŠU: Izveštaj o incidentu Kroacija erlajnza!

Planeta -
Flota hrvatskog nacionalnog avioprevoznika broji 13 aviona - sedam "erbaseva" i šest "deševa", na kojima su u poslednjih nekoliko sedmica registrovani česti kvarovi i indikacije kvarova

ZAGREB - Uzrok prisilnog sletanja aviona "deš" hrvatskog nacionalog avio prevoznika "Kroacija erlajnz", 27. septembra na aerodrom u Cirihu, je napuknuće metalne ploče koja pokriva senzore u stajnom trapu, usled čega se prednji točkovi letilice nisu mogli da spuste, utvrdila je Švajcarska komisija za istrazivanje nesreća.

Komisija je danas objavila preliminarni izvestaj o uzroku prisilnog sletanja aviona tipa "deš", sa 60 putnika i četiri člana posade, saznaje agencija Hina od glavnog hrvatskog istražitelja za avio-nesreće Dinka Vodanovića. Prema njegovim rečima, uzrok nemogućnosti spuštanja prednjih točkova aviona, takozvane prednje noge, bilo je "napuknuće metalne ploče koja pokriva senzore u stajnom trapu, odnosno metalne površine koja štiti senzore stajnog trapa od udaraca komada kamenja ili leda kod sletanja".

Nakon preliminarnog izvestaja glavnog švajcarskog istražnog organa, svoje nalaze i mišljenja treba da daju i ostali istražni timovi, pre svega hrvatska Agencija za istraživanje nesreća u vazdušnom, pomorskom i železničkom saobraćaju, kao i inženjeri "Kroacija erlajnza"."Švajcarsko istražno telo je u ovoj istrazi glavno, ali ako bi se dogodilo da se naši izveštaji ne poklapaju, oni su dužni da objavei i naš nalaz kao zaseban", objaskio je Vodanović i naglasio da je "temeljni zadatak sprovođenja svake tehničke.

istrage upravo utvrđivanje neospornih činjenica da bi se poboljšao nivo sigurnosti". Flota hrvatskog nacionalnog avioprevoznika broji 13 aviona - sedam "erbaseva" i šest "deševa", na kojima su u poslednjih nekoliko sedmica registrovani česti kvarovi i indikacije kvarova, što ih je ostavljalo ili prizmljene ili su, neposredno posle poletanja, morali da se vrate na polazišta.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja