Amerika se ipak spasla bankrota!

SAD pronašle samo trenutno rešenje

Amerika se ipak spasla bankrota!

Planeta -
Senat, u kojem većinu imaju demokrate, uspeo je da postigne dogovor koji će ponovo pokrenuti rad vlade bar do 15. januara i podići vremenski limit zaduženja

VAŠINGTON - Nakratko izbegli najgore.Američke vlasti uspele su da izbegnu bankrot na samo 24 sata od dovođenja zemlje do potpunog kolapsa i nezapamćene krize, koja je zbog stanja u toj zemlji pretila i ostatku sveta. Naime, Senat, u kojem većinu imaju demokrate, uspeo je da postigne dogovor koji će ponovo pokrenuti rad vlade bar do 15. januara i podići vremenski limit zaduženja. On je trebalo da bude dostignut danas, a produžen je do sedmog februara.Republikanci zastupljeni u Predstavničkom domu Kongresa juče nisu uspeli da se dogovore o planu za rešenje budžetske i dužničke krize Amerike kojim bi prihvatili neke zahteve demokrata. Nema kolapsaPored toga, nije došlo ni do glasanja jer vođstvo republikanaca nije uspelo da ubedi konzervativne partijske kolege da koliko-toliko podrže kompromisan predlog. U tom trenutku svi svetski mediji preneli su da su SAD na samo nekoliko sati od potpunog kraha.Ipak, Senat je uspeo da postigne dogovor, ali kako prenose američki mediji, on je samo privremen jer će lideri najvećih stranaka kad-tad morati da razreše svoje nesuglasice, pogotovo kad je u pitanju primena zakona o zdravstvenoj zaštiti, na kojem insistira demokrata i predsednik SAD Barak Obama. Pored toga, republikanac Džon Boner je u ime Predstavničkog doma izjavio da su on i njegove kolege spremni da se oslone na demokratske glasove koji bi uspostavili bipartijski dogovor.Blizu izlaza?- Veoma smo blizu dogovora - rekao je senator Njujorka Čarls E. Šumer, dok su republikanci započinjali sastanak na kojem se očekuje finalizovanje plana.Inače, to je bio poslednji momenat da partije uspostave bilo kakav dogovor za rešenje krize u koju je zemlja zapala 1. oktobra. Tad republikanci i demokrate nisu uspeli da se dogovore o budžetu zemlje za naredni period, čime je blokiran rad vlade, a više od 800.000 radnika poslato je na prinudni odmor. Amerika je imala rok da do danas postigne dogovor.

Bafet: Bio bi idiotizam dozvoliti bankrotAmerički milijarder Voren Bafet istakao je da, kad bi američki lideri dozvolili da SAD bankrotiraju, to bi bio idiotizam. Čuveni investitor na čelu konglomerata „Berkšir Hatavej“ rekao je za televiziju CNBC da ne misli da će federalna vlada omanuti u plaćanju svojih računa. Bafet navodi da budžetska „bitka“ u SAD nije uticala na planiranu potrošnju njegove kompanije i dodaje da još nije primetio uticaj krize na potrošnju kupaca.Nova novčanica od 100 dolara predviđa apokalipsu SADJedan video-bloger tvrdi da postoje skrivene poruke na novoj novčanici od 100 američkih dolara, koja je od prošle nedelje u opticaju, a predviđa nuklearnu katastrofu u SAD. Na njoj je prikazano da bi prava apokalipsa trebalo da se dogodi na istočnoj američkoj obali. Serija je, prema njegovim rečima, započeta još s novčanicom od 10 dolara, koja je predvidela raketne udare i ogromne poplave, a nova banknota zapravo stavlja tačku na to proročanstvo.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track