U NEMILOSTI BRANITELJA: Policija u Vukovaru više ne čuva ćirilične table

Bez dogovora

U NEMILOSTI BRANITELJA: Policija u Vukovaru više ne čuva ćirilične table

Planeta -
Premijer MIlanović je rekao da će ispred tabli s dvojezičnim natpisima biti uklonjene metalne ograde i policajci koji su čuvali table i dodao da će posle toga svakom ostati na savesti i odgovornosti kako će se ponašati

ZAGREB/VUKOVAR - Premijer Hrvatske Zoran Milanović sastao se večeras u Vukovaru s predstavnicima Štaba za odbranu hrvatskog Vukovara koji se protivi postavljanju dvojezičnih latinično-ćirličnih tabli u tom gradu, ali nije postignut kompromis.

Premijer Zoran Milanović izjavio je novinarima posle četvoročasovnog sastanka da se zakon mora poštovati i da dvojezične table ostaju na svojim mestima, ali da se policija povlači.

"Zakon može da bude dobar ili loš, ali je zakon", poručio je premijer posle sastanka čije su glavne teme bila dvojezičnost u Vukovaru i primena Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina koji to omogućava.

Premijer je rekao da će ispred tabli s dvojezičnim natpisima biti uklonjene metalne ograde i policajci koji su čuvali table i dodao da će posle toga svakom ostati na savesti i odgovornosti kako će se ponašati.

Predstavnik Štaba Tomislav Josić rekao je da je razgovor bio dobar i izrazio nadu da nije i poslednji. Prema izveštajima lokalnih medija, ispred zgrade gradske uprave uoči početka sastanka okupilo se oko 200 simpatizera Štaba koji su pevali domoljubne pesme i nosili transparente s natpisima

"Milanoviću, jesu li ovde mučeni i ubijeni bili hrvatski šovinisti?", "Milanoviću, grobovi ti nikada oprostiti neće", "Nisu problem hrvatski branitelji i stradalnici, problem su Milanović i njegova bahata vlada".

Učesnici skupa izviždali su ministra branitelja Predraga Matića koji je na sastanak ušao na glavni ulaz u zgradu gradske uprave, dok je premijer Milanović ušao na sporedni ulaz. Jake snage specijalne policije obezbeđivale su središte grada.

Predstavnici Štaba podelili su ranije danas novinarima zahteve koje su izložili premijeru, među ostalim, da se odmah skinu sve postavljene dvojezične table, povuku pripadncia MUP-a i specijalne policije iz Vukovara, obustave postupci protiv osumnjičenih za skidanje tabli, uvede moratorijum na primenu Ustavnog zakona do sledećeg popisa stanovništva, kao i da se Vukovar proglasi gradom posebnom pijeteta i da se dvojezičost primenjuje kada je zastupljenost manjina veća od 50 odsto, umesto sadašnjih 33 odsto.

U zahtevima koji su predočeni premijeru traži se i izveštaj Državnog tužilaštva o procesiranju odgovornih za zločine nad građanima Vukovara 1991. i podizanje optužnice protiv JNA za prekomerno granatiranje tog grada, kao i pokretanje postupaka za pronalaženje nestalih na širem području Vukovara.

Sastanku u Vukovaru prethodile su nedelje napetosti, protesti protivnika ćirlice okupljenih oko Štaba i skidanje, pa novo postavljanje dvojezičnih tabli na zgradama javnih i državnih ustanova u Vukovaru koje čuva policija.

Kao reakcija na dešavanja u Vukovaru usledilo je i skidanje dvojezičnih tabli i u nekim drugim mestima u Hrvatskoj početkom oktobra. Iz Vlade su više puta poručili da su spremni za razgovor s predstavnicima Štaba, ali da se zakon mora poštovati.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track