Policija steže obruč oko vehabija

Pojačana kontrola granica RS i FBiH

Policija steže obruč oko vehabija

Planeta -
Cilj ovakve odluke je preventivno delovanje na predviđenim lokacijama u ruralnim područjima, gde će biti oformljena stanična odeljenja koja će činiti do deset policajaca

BANJALUKA - Reorganizacijom Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske planirano je povećanje broja policajaca na granici sa Federacijom Bosne i Hercegovine, na područjima gde je evidentirano veće prisustvo pripadnika vehabijskog pokreta.

Cilj ovakve odluke je preventivno delovanje na predviđenim lokacijama u ruralnim područjima, gde će biti oformljena stanična odeljenja koja će činiti do deset policajaca, istakao je sagovornik blizak MUP-u Srpske.

"Više je razloga za ovakve planove, ali se oko 80 odsto odnosi upravo na prisustvo vehabija u tim često zabačenim područjima, za koja se sumnja da se na njima vehabije okupljaju, organizuju i izvode oružane vežbe", ističe on.

On navodi da je cilj ovakve odluke, koja bi u narednom periodu trebalo da bude realizovana, i smanjenje šumskih krađa koje su karakteristične za "zabačena" područja.

Bezbednosni stručnjaci složni su u mišljenju da je reč o "više nego promišljenoj" odluci rukovodstva MUP-a RS.

"Vi prosto ne možete nekome da zabranite da bude vehabija, to je versko opredeljenje, ali sa druge strane veoma se dobro zna da su savremeni teroristi većinom vehabije, od kojih, dakle, preti realna opasnost", kaže stručnjak za bezbednost Zoran Dragišić.

Zbog toga, ističe isti izvor, postoji potreba da nad pripadnicima radiklnog islamističkog pokreta - vehabijama bude povećana kontrola i da vlasti Srpske imaju informaciju kada oni ulaze u RS i kuda se kreću, čime može da bude sprečen i potencijalni oružani incident.

Planove MUP-a RS pohvalila je i predsedavajuća Zajedničke komisije za odbranu i bezbednost parlamenta BiH Dušanka Majkić, koja smatra da bi i nadležni u Federaciji BiH konačno trebalo da se pozabave problemom vehabizma.

"Ključ daljeg razvoja vehabijskog pokreta u BiH ne drži Srpska, nego Federacija, i Bošnjaci kao narod moraju prvi da pronađu mehanizame... da počnu da se bore, umesto što daju podršku tom pokretu", ocenjuje Majkićeva.

Radikalni islamisti, ranije je objavljeno, kao svoja žarišta rado biraju nepristupačna mesta udaljena od očiju javnosti, poput napuštenih objekata i lovačkih kuća, u blizini kojih se, pod okriljem lova i pčelarstva, obučavaju rukovanju oružjem.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track