OVK PORUČILA IZ SAD: Albanci ustanite protiv Crne Gore!

Loše namere

OVK PORUČILA IZ SAD: Albanci ustanite protiv Crne Gore!

Planeta -
Poručujemo Albancima u Crnoj Gori da u nama imaju jaku podršku i da ćemo po svaku cenu braniti nacionalnu zastavu i sva ostala prava koja im pripadaju, te da nećemo dozvoliti da ih ugnjetava crnogorski režim - poruka je s druge strane Atlantika.

PODGORICA - Iz dalekih Sjedinjenih Država i tamošnje organizacije „Atlantska asocijacija“ koja okuplja bivše pripadnike OVK stigao je poziv albanskim političarima u Crnoj Gori da se usprotive politici vlade u Podgorici i zaustave kršenje nacionalnih prava njihovih sunarodnika.

Tu se misli na odbijanje vlasti da formira opštinu Tuzi, ali i na malu zastupljenost Albanaca u državnoj administraciji. Čelnici te organizacije su posle susreta sa predsednikom Demokratskog foruma za integracije Antonom Ljuljđurajem u crkvi Svetog Pavla u Detroitu, pozvali albanske političare i poručili da „bivši borci OVK neće skrštenih ruku gledati diskriminaciju svoje braće u Crnoj Gori.“

- Poručujemo Albancima u Crnoj Gori da u nama imaju jaku podršku i da ćemo po svaku cenu braniti nacionalnu zastavu i sva ostala prava koja im pripadaju, te da nećemo dozvoliti da ih ugnjetava crnogorski režim - poruka je s druge strane Atlantika.

S druge strane, da Albanci u Crnoj Gori nisu obespravljeni, smatra profesor Radan Nikolić, predsednik Udruženja boraca ratova Crne Gore 1990. Ne krije bes što prekrajanjem Crne Gore mašu preko okeana isti oni koji su „igrali krvavo kolo na Kosovu i Metohiji“.

- To su iste one ruke koje su razbijale Srbiju, ali vlast u Podgorici ne haje puno zbog toga. Moje lično mišljenje je da Albanci uživaju sva prava i da im je ovaj režim mnogo toga učinio. Politika Vlade Crne Gore otišla je predaleko u dodvoravanju nosiocima albanske politike - kaže Nikolić.

Mehmed Bardhi, predsednik Demokarstkog saveza, kaže da ne treba ići u Ameriku da bi se sa tolike distance videla diskriminacija albanskog naroda u Crnoj Gori.

- Mi smo tu, i naša prava su ugrožena. Krenimo od izbornog zakona za poslanike u crnogorskoj skupštini, pa preko ljudskih prava kada je reč o upotrebi maternjeg, albanskog jezika. U Baru je naš odbornik podneo amandman kako bi u lokalnom parlamentu mogao da se služi sopstvenim jezikom. Kamen spoticanja je i odugovlačenje oko formiranja opštine Tuzi- ističe Mehmed Bardhi.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track