Hag: Uhapšen provalnik u stan ruskog diplomate

Uhvaćen u restoranu

Hag: Uhapšen provalnik u stan ruskog diplomate

Planeta -
Osumnjičeni muškarac (43) identifikovan je na osnovu otisaka prstiju

HAG - Holandska policija saopštila da je uhapsila muškarca koji je optužen da je provalio u stan ruskih diplomata u Hagu prošle nedelje. "Osumnjičeni je uhapšen kasno sinoć u koordinisanoj policijskoj akciji u jednom restoranu", navodi se u saopštenju, a prenosi AFP.

Osumnjičeni muškarac (43) identifikovan je na osnovu otisaka prstiju koji su pronađeni u stanu, u zgradi koja se nalazi pored ambasade Rusije, ali koja nema diplomatski status iako u njoj žive ruske diplomate.

Policija navodi da je osumnjičeni povezan sa nekim nedavnim provalama i da će danas biti izveden pred sudiju kako bi se suočio sa optužbama.

Holandsko ministarstvo spoljnih poslova obavestilo je rusku ambasadu o hapšenju osumnjičenog.

Neki lični predmeti ukradeni su tokom provale u stan ruskih diplomata, u noći između 17. i 18. oktobra, samo dva dana nakon što su nepoznati napadači upali u stan visokog holandskog diplomate zaposlenog u ambasadi u Moskvi i pretukli ga.

U Moskvi je u svom stanu 15. oktobra napadnut i pretučen savetnik holandskog ambasadora Ono Elderenbos (60), a napadači su na ogledalu u njegovom stanu napisali "LGBT" i nacrtali srce, kako su javili ruski mediji.

Zvanična Rusija izrazila je žaljenje zbog ovog incidenta i obećala podrobnu istragu.

Prvi rusko-holandski diplomatski incident dogodio se u Hagu pre nešto više od dve nedelje kada je usred noći, zbog navodne prijave komšija da tuče decu, priveden savetnik ruske ambasade u Holandiji Dmitrij Borodin.

Borodinovo privođenje ocenjeno je kao najgrublje kršenje Bečke konvencije pre svega u Rusiji, ali i u Holandiji.

Pored toga, odnosi dve zemlje su zategnuti pošto je Holandija prošlog meseca pokrenula zakonsku proceduru protiv Rusije, zbog hapšenja aktivista s broda "Grinpis" koji su protestovali zbog eksploatacije nafte na Arktiku.

Ruska pogranična policija uhapsila je 19. septembra 30 aktivista i članova posade koji su se nalazili na ledolomcu "Artik sanrajz", jer su pokušali da se približe naftnoj platformi.

Svi uhapšeni optuženi su za piratstvo, za šta mogu da budu osuđeni na maksimalno 15 godina zatvora, i svima je određen dvomesečni pritvor.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track