ANGELIN SUPERTELEFON: Merkelova ima čudo od blekberija, a ipak je prisluškivali!

Visoka tehnologija

ANGELIN SUPERTELEFON: Merkelova ima čudo od blekberija, a ipak je prisluškivali!

Planeta -
Eksperti su došli do saznanja da je bilo pristupa spolja službenom telefonu Merkelove

BERLIN - Nemačka kancelarka Angela Merkel, čiji su mobilni telefon Amerikanci, izgleda, prisluškivali, što je izazvalo ogorčenost, bes i kritike u zemlji, ali i u svetu, dobila je tek pre nekoliko sedmica.

Reč je o novom mobilnom - Blackberry Z 10 Basis sa specijalnom SIM-karticom i softverom (SecSuite).To je aparat razvijen u firmi T-Sistemi i Secusmart.

Početkom marta su nemački mediji pisali da Merkelova i drugi članovi vlade i saveznih institucija, koji su upoznati sa državnim tajnama, dobijaju nove, visoko sigurne mobilne telefone i da je reč o oko 10. 000 aparata, visoko sigurnosne tehnologije, preko kojih će se moći koristiti i Fejsbuk i Tviter, što do sada, iz sigurnosnih razloga, nije bilo moguće.

Telekom - ćerka "T-Sistem" i firma za sigursnost "Secusmart" dobili su, pisala je štampa, ovlašćenje za gradnju i novog, komunikacionog sistema. "Secusmartu" je, pri tom, prvi put uspelo da razvije visoko-sigurnosni aparat za govorno telefoniranje i korišćenje podataka, pisala je štampa ovog proleća, ukazujući da su do sada, za sigurno telefoniranje bila potrebna dva aparata- jedan za telefoniranje i drugi za sigurne mejlove. To rešenje iz "Secusmarta" je jedinstveno u svetu i biće primenjeno i u drugim zemljama, pisala je štampa.

Kada je reč o jučerašnjem saznanju da je Merkelova, izgleda, bila na udaru američkih obaveštajnih službi, danas se piše da Savezna služba za sigurnost u informacionoj tehnici (BSI), nadležna za sigurnu komunikaciju predstavnika vlade i obaveštajnih službi, već nekoliko dana ima indicije, prema kojima je američka obaveštajna služba NSA, moguće, nadgledala mobilni Merkelove i tako, možda, došla do senzibilnih informacija.

Eksperti BSI su došli do saznanja da je, očito, bilo pristupa spolja službenom telefonu Merkelove. U posao o sigurnosti telefona nemačke kancelarke bili su uključeni i eksperti nemačke Savezne obaveštajne službe (BND), koji imaju slično mišljenje kao i BSI, prenose mediji.

U poslednje vreme jača pritisak na Ameriku zbog afere špijuniranja, pa je tako francuski predsednik Fransoa Oland, sa kojim će Merkelova, prema medijskim najavama, razgovarati o celom događaju, glasno protestovao, nakon što je pariski "Mond" objavio da je samo za jedan mesec NSA u Francuskoj prisluškivala više od 70 miliona telefonskih razgovora.

I Meksiko je uznemiren zbog američke afere prisluškivanja i ministar unutrašnjih poslova te zemlje Miguel Ángel Osorio Ćong je, prema nemačkim medijima, najavio istraživanja američkog "ponašanja", uz konstataciju da su dosadašnja objašnjenja Vašingtona - neprihvaltljiva.

I Brazil se ljuti, pa je tako brazilska predsednica Dilma Rusef iz ljutnje otkazala jednu važnu posetu Vašingtonu, prenose nemački međi, koji posle poslednjeg saznanja da ni Merkelova, izgleda, nije bila pošteđena špijunaže, postavljaju pitanje o tome da li dolazi do diplomatske krize u nemačko-americkcim odnosima.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja