Merkelova: Obama, igraš se mojim poverenjem!
Foto: Rojter

Nemačka oštro reagovala zbog špijunaže

Merkelova: Obama, igraš se mojim poverenjem!

Planeta -
Nemačka kancelarka pozvala lidera SAD i zahtevala objašnjenje povodom tvrdnji da su je prisluškivali, što je uzdrmalo odnose dve države

BERLIN - Raskol.Nemačka kancelarka Angela Merkel osula je oštre optužbe na račun američkog predsednika Baraka Obame zbog novih informacija o tome da su SAD prisluškivale njen mobilni telefon, ali i ostale nemačke službe. Ona je u telefonskom razgovoru od prvog čoveka te zemlje zahtevala objašnjenje za te poteze.Obama negira- Po užurbanom postupku poslali smo Americi zahtev za momentalno objašnjenje tog problema. Merkelova je Obami stavila do znanja da će, ukoliko su tačne informacije koje imamo, to biti veliki krah poverenja između dve zemlje - rekao je Štefen Zajbert, šef nemačke kancelarije za odnose s javnošću.U međuvremenu, Obama je uveravao kancelarku da SAD ne nadziru njene komunikacije, ali Bela kuća, s druge strane, nije negirala izveštaje da su američke obaveštajne službe prisluškivale njen mobilni telefon u prošlosti.Nemci zabrinutiMnogi nemački zvaničnici izrazili su zabrinutost zbog mogućeg špijuniranja Amerike, koja je inače njihov veliki saradnik. Ministar odbrane Tomas de Mezjer upozorio je da će, ukoliko se pokaže da su navodi o prisluškivanju tačni, to biti veoma ozbiljna i opasna situacija po obe zemlje.- Već duže mislim da se moj telefon prisluškuje, ali nikad ne bih poverovao da će to raditi SAD. Amerikanci jesu i ostaće naši najbolji prijatelji, ali ovo je nedopustivo - rekao je De Mezjer. Inače, predsednik Francuske Fransoa Oland ugovorio je privatni sastanak s Angelom Merkel da bi u četiri oka razgovarali o špijunaži, s obzirom na to da je pre četiri dana obelodanjen podatak da je Amerika presretala i razgovore Francuza.

Na udaru SAD bili i drugiDilma Rusef predsednica BrazilaArgument da je ilegalno presretanje poziva potrebno da bi se nacije zaštitile od terorizma potpuno je nelogičan i nemoguće ga je odbraniti. Takvi principi ne mogu održati prijateljski odnos nacija - rekla je nakon što je otkriveno da su SAD špijunirale Brazil.Fransoa Oland predsednik FrancuskeTako nešto je neprihvatljivo između prijatelja i saradnika, a naročito zato što oštećuje privatni život građana Francuske - rekao je Oland o spornoj špijunaži njegove zemlje koju je sprovodila Amerika.

Snouden: SAD su paranoični dečko NemačkeAmerički begunac Edvard Snouden, koji je dobio azil od Rusije nakon što je objavio tajna dokumenta o tome kako SAD špijuniraju ceo svet, prošlog jula je optužio SAD i Nemačku za partnerstvo povodom špijunskih akcija. - Da je reč o ljudima a ne zemljama, SAD i Nemačka bi već bili zajedno u krevetu. SAD su kao paranoični dečko Nemačke - rekao je Snouden.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track