SAD: Preispitaćemo program nadzora koji sprovodi NSA

Portparolka Stej departmenta potvrdila da postoje tenzije u odnosu zvaničnog Vašingtona i saveznika

SAD: Preispitaćemo program nadzora koji sprovodi NSA

Planeta -
Portparolka Stejt departmenta Džen Psaki nije želela da odgovori ko su drugi strani lideri koje je američka NSA prisluškivala, rekavši samo da se neće izjašnjavati o svakom pojedinačnom slučaju

VAŠINGTON - Portparolka Stejt departmenta Džen Psaki izjavila je da će administracija predsednika SAD Baraka Obame preispitati programe nadzora koje sprovode obaveštajne službe.

Ona je na redovnoj konferenciji za novinare rekla da će provera programa biti vršena u saradnji sa međunarodnim partnerima SAD i da bi rezultati trebalo da budu poznati do kraja godine.

Psaki, i pored više pitanja novinara, nije želela da odgovori ko su drugi strani lideri koje je američka NSA prisluškivala, rekavši samo da se neće izjašnjavati o svakom pojedinačnom slučaju, već će sve što imaju američke vlasti reći direktno stranim vladama.

Ona je potvrdila da se mogu očekivati nove optužbe u medijima, s obzirom da je poznato da je Edvard Snouden izneo veliki broj dokumenata.

Pošto je u nekoliko navrata ustvrdila da su sve programe SAD samo sprovodile da bi došle do podataka u vezi sa terorizmom, dopisnik AP-a je zapitao kakve veze s terorizmom ima prikupljanje podataka o namerama Francuske u UN oko sankcija Iranu.

"Da su UN kazino u Las Vegasu, SAD bi bile izbačene zbog varanja", dodao je novinar.

Psaki nije negirala da postoje tenzije u odnosu zvaničnog Vašingtona i saveznika, dodavši da će nemačka delegacija u narednih par nedelja posetiti Ameriku da bi sa predstavnicima obaveštajne zajednice razgovarali o optužbama da je kancelarka Angela Merkel prisluškivana.

Portparolka Stejt departmenta nije mogla da odgovori da li se program nadzora stranih diplomata i zvaničnika sprovodi i dalje, dok traje njegovo preispitivanje, kazavši da ne može da priča o radu obaveštajnih službi.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track