TRAŽE HAPŠENJE POLICAJCA: Suzavcem i vodenim topovima rasterani demonstranti u Ankari
Foto: Beta Ap

Protesti u Turskoj

TRAŽE HAPŠENJE POLICAJCA: Suzavcem i vodenim topovima rasterani demonstranti u Ankari

Planeta -
Policijac je optužen za povezanost sa ubistvom 26-godišnjeg studenta na antivladinim demonstracijama u junu u Ankari. Na današnjem ročištu, sud je odbio da stavi tog policajca u pritvor i doneo odluku da optuženi može da učestvuje u suđenju putem video linka

ANKARA - Turska policija rasterala je danas vodenim topovima i suzavcem oko 2.000 ljudi koji su protestovali u Ankari zbog odbijanja suda da pritvori policajca optuženog za ubistvo jednog demonstranta ovog leta.

Policijac je optužen za povezanost sa ubistvom 26-godišnjeg studenta na antivladinim demonstracijama u junu u Ankari. Na današnjem ročištu, sud je odbio da stavi tog policajca u pritvor i umesto toga doneo je odluku da, iz bezbednosnih razloga, optuženi može da učestvuje u suđenju putem video linka.

Okupljeni ispred sudnice skandirali su antivladine parole u znak protesta protiv odluke suda, posle čega je intervenisala policija kako bi ih rasterala. Sledeće ročište zakazano je za 2. decembar.

Policajac je optužen zahvaljujući video snimku na kojem je zabeleženo ubistvo tog 26-godišnjeg mladića. Policajac je pušten na slobodu posle prvog ročišta održanog 23. septembra. Tursku je u junu potresao talas protesta, na kojima su stotine hiljada demonstranata zahtevale ostavku premijera Redžepa Tajipa Erdogana, otpužujući ga za autoritarnost i "islamizaciju" turskog društva. U sukobima sa policijom, u tim protestima poginulo je šest osoba.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track