Josipović: O nestalima pa o tužbama
Foto: Nemanja Pančić

Konferencija u Hagu

Josipović: O nestalima pa o tužbama

Planeta -
Konferenciju pod nazivom "Nestali: Program rada za budućnost" organizovala je Međunarodna komisija za nestale osobe

ZAGREB/HAG - Predsednik Hrvatske Ivo Josipović izjavio je danas u Hagu da je rešavanje pitanja nestalih preduslov za razmatranje budućnosti tužbi za genocid koje su Hrvatska i Srbija podnele jedna protiv druge pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu.

"Iz naše perspektive, pronalaženje rešenja za taj problem preduslov je za punu normalizaciju odnosa dve zemlje. Smatramo da je to glavno pitanje, koje se mora rešiti da bi se razmatrala budućnost postojećih tužbi za genocid", rekao je Josipović na konferenciji u haškoj Palati mira posvećenoj nestalima, prenela je agencija Hina.

Konferenciju pod nazivom "Nestali: Program rada za budućnost" organizovala je Međunarodna komisija za nestale osobe (ICMP) na kojoj su, pored hrvatskog predsednika, uvodničari bili i jordanska kraljica Nor, udovica kralja Huseina bin Talala, i predsedavajući ICMP-a Tomas Miler.

Josipović je podsetio da je pitanje nestalih bilo jedna od glavnih tema tokom njegove nedavne zvanične posete Srbiji i dodao da Hrvatska i dalje traži 1.684 nestale osobe, od kojih su 953 iz perioda 1991-1992. i 731 osoba, uglavnom hrvatski građani srpske nacionalnosti, iz 1995. godine.

On je naglasio da je Hrvatska spremna i dalje da ulaže napore da bi se saznala sudbina nestalih, bez obzira na njihovo etničko ili drugo poreklo. ICMP je formiran da bi rešavala pitanje nestalih na prostoru bivše Jugoslavije, a danas se bavi tim pitanjem na globalnom nivou. Konferencija u Hagu je prva koja se bavi pitanjem nestalih osoba bez obzira na uzrok nestanka.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track