DŽIHAD DŽO: Amerikanci povezani s Al Kaidom vrbuju muslimane za rat

Novinar J.M. Berger objavio knjigu

DŽIHAD DŽO: Amerikanci povezani s Al Kaidom vrbuju muslimane za rat

Planeta -
Prema podacima koje je izneo, više od 300 državljana SAD, uglavnom muslimanskog porekla, učestvovalo je u sukobima, od čega najmanje 25 u BiH, boreći se protiv snaga bosanskih Srba

VAŠINGTON - Veliki broj Amerikanaca borio se širom sveta na strani islamskih džihadista, a deo njih je učestvovao u ratu u BiH tokom devedesetih godina, boreći se protiv Srba, rečeno je na tribini održanoj u tink tenk organizaciji "New America Foundation " u Vašingtonu.

Američki istraživački novinar J.M. Berger predstavio je svoju knjigu "Džihad Džo", u kojoj je opisao kako su Amerikanci odlazili da se bore na strani islamista u ratovima koji su se u poslednje tri decenije vodili u svetu.

Prema podacima koje je izneo, više od 300 državljana SAD, uglavnom muslimanskog porekla, učestvovalo je u sukobima, od čega najmanje 25 u BiH, boreći se protiv snaga bosanskih Srba.

"Oni su trenirali mudžahedine u Bosni i to je tada bilo u interesu Amerike jer su muslimani smatrani za žrtve tog rata", naveo je autor knjige.

Prema njegovim saznanjima tokom dugogodišnjeg rada na knjizi, deo Amerikanaca koji su bili u BiH i borili se na strani vlasti u Sarajevu, bio je povezan i sa pripadnicima Al Kaide.

Prvi stanovnici SAD su počeli da ulaze u ekstremne islamističke pokrete u Avganistanu već 1981. godine, ali to tada nije bio problem za zvanični Vašington, koji je sve do napada na svoje ambasade u Africi 1998. godine bio blagonaklon prema toj vrsti angažmana sopstvenih sunarodnika.

Berger, koji piše i za ugledne listove "Forin polisi" i "Atlantik", kaže da je većina Amerikanaca koja je otišla da se bori u inostranstvo na strani džihadista verovala da to radi u odbrani islama, ali da je bilo i onih kod kojih je i ranije bilo registrovano nasilničko ponašanje, pa je ovo samo bio moralni izgovor da nastave sa takvom praksom.

"Većina je služila radikalnim grupama kao poziv i reklama ostalim muslimanima u Americi i zapadnoj Evropi da im se pridruže, nego što je imala značajnijeg udela u borbama", zaključio je autor knjige "Džihad Džo".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track