Zemlju izdajem samo za karte za Ledi Gagu

Suđenje za odavanje informacija na Pacifiku

Zemlju izdajem samo za karte za Ledi Gagu

Planeta -
Oficiri od biznismena dobijali poklone poput ulaznica za koncert i poseta prostitutki, a zauzvrat odavali podatke o kretanju brodova

SAN DIJEGO - Ulaznice važnije od otadžbine.Malezijski biznismen Leonard Frensis, poznatiji kao Debeli Leonard, oficirima američke mornarice obezbeđivao je prostitutke, davao karte za koncert Ledi Gage i pružao im druge usluge, a oni su mu zauzvrat davali poverljive informacije i omogućili da zaradi milijarde dolara.MrežaKomandir Majkl Vanak Kem Misijevic odavao je poverljive informacije o rutama brodova Frensisovoj kompaniji „Glen difens marin Azija“, pokazala su dokumenta. Kako se navodi u optužnici, Misijevic i Frensis su brodove pomerali kao šahovske figure kako bi uticali na cene transporta robe između azijskih i američkih luka, što je Frensisu donosilo mnogo novca. Takođe, njih dvojica su se dogovorili da američka mornarica preplaćuje gorivo za brodove, hranu, kao i sve druge usluge koje je Frensisova firma pružala.Dosad su uhapšeni Misijevic, Frensis, njegov generalni menadžer Aleks Visidagama i mornarički inspektor Džon Belivju. Belivju je optužen da je Frensisu javljao kada će biti inspekcije i kako da reaguje ako ga neko od inspektora poseti. Za te usluge on je dobijao karte za luksuzna putovanja, a obezbeđene su mu i redovne posete prostitutki. Svi oni tvrde da nisu krivi. U mornarici kažu da je još ljudi učestvovalo u ovom procesu, ali da je još rano reći koliko njih i dokle korupcija seže.LegendaFrensis je legendarna ličnost među mornarima u tom delu sveta. Poznat je po ekstravagantnosti - bungalovu od 6.500 metara kvadratnih, koji od 2007. privlači posmatrače kao jedna od turističkih atrakcija.Portparol mornarice admiral Džon Kirbi kaže da je istraga pokrenuta 2010. Te iste godine Misijevic je privukao pažnju javnosti kad je posetio Kambodžu, u kojoj je rođen i gde je jedva izbegao da postane jedna od žrtava režima Pola Pota i Crvenih Kmera, nakon čega ga je usvojila jedna Amerikanka. U tom periodu su mu prišli Frensisovi agenti i ubedili ga da radi za njih.Tokom saradnje Misijevic se Frensisu obraćao sa „veliki brate“, dok je ovaj njega zvao „malim bratom“. Samo u jednoj godini u Tajlandu oni su oštetili mornaricu za 10 miliona dolara. Otkrivena je i njihova prepiska. Frensis je, pokazuje ta prepiska, Misijevicu u oktobru 2012. dao pet karata za koncert Ledi Gage i poručio mu: „Brate, nemoj da se plašiš, potreban si nam na prvim linijama fronta“. Svima njima preti do pet godina zatvora.

Ponovo u centru pažnje... Majkl Vanak Kem Misijevic
Ponovo u centru pažnje... Majkl Vanak Kem Misijevic

Veliki brat... Leonard Frensis
Veliki brat... Leonard Frensis

Virtuelna zavodnica prevarila tajne agenteDvojica hakera izvela su uspešan napad na jednu američku agenciju tako što su napravili lažne profile na Linkdinu i Fejsbuku, na kojima su se predstavljali kao atraktivna i pametna devojka Emili Vilijams. Oni su uspeli da koristeći te profile uspostave vezu s agentima i nateraju ih da im predaju poverljive informacije, poput svojih lozinki za pristup. Na isti način su uspeli da izvedu i nekoliko drugih napada na tu istu agenciju, inače zaduženu za internet zaštitu.Najsmešnije je to što je slika na profilu bila fotografija konobarice iz restorana „Haters“ odmah pored agencije, ali je niko nije prepoznao. Nijednom od prevarenih agenata nije bilo sumnjivo ni to što u podacima piše da Emili ima 28 godina, da je završila MIT i da ima 10 godina iskustva u poslu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track