Britanija špijunirala Nemačku sa krova ambasade u Berlinu?
Foto: Beta Ap

Prisluškivanje

Britanija špijunirala Nemačku sa krova ambasade u Berlinu?

Planeta -
Objavljene su i fotografije napravljene iz vazduha na kojima se vide velike bele kutije, za koje navodi da služe za presretanje podataka, na krovovima ambasada Britanije i SAD

LONDON - Britanija je špijunirala Nemačku tajnom opremom za prisluškivanje postavljenom na krovu ambasade te zemlje u Berlinu, a veruje se da je ta visokotehnološka oprema uklonjena prošle nedelje.

Dokumenti koje je objavio odbegli saradnik američke Nacionalne bezbednosne agencije (NSA) Edvard Snouden, ukazuju da je britanski centar za elektronsko prisluškivanje GCFQ sarađivao sa američkim agencijama i drugim partnerima u elektronskoj špijunskoj mreži po ambasadama širom sveta, presrećući podatke u stranim zemljama, navodi britanski list.

Britanske vlasti su saopštile da ne žele da komentarišu o obaveštajnim pitanjima, prenosi AFP. List je objavio fotografije napravljene iz vazduha na kojima se vide velike bele kutije, za koje navodi da služe za presretanje podataka, na krovovima ambasada Britanije i SAD, koje se nalaze u istom bloku u bilizini Brandenburške kapije u centru Berlina.

Ovi navodi pojavili su se usred meteža koji je nastao pošto se saznalo da su SAD prisluškivale mobilni telefon nemačke kancelarke Angele Merkel u okviru špijunskih operacija po čitavom svetu.

Vašington je poslednjih nedelja u napetim odnosima sa svojim ključnim saveznicima pošto su dokumenta koja su "procurela" pokazala da su SAD prisluškivale desetine stranih lidera i presretale desetine miliona evropskih telefinskih poziva i podataka sa "Gugla" i "Jahua".

Međutim, dok su evropske države izrazile ogorčenost zbog razmera američkih špijunskih operacija, britanski dnevnik "Gardijan" je u subotu objavio da nemačke, francuske, španske i švedske obaveštajne službe sarađuju sa britanskim GĆQ kako bi razvile sopstvene operacije za masovno špijuniranje.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track