PSIHOPATE: Lekari iz SAD legalizuju pedofiliju na mala vrata!
Foto: Shutterstock

Seksualni manijaci sve jači

PSIHOPATE: Lekari iz SAD legalizuju pedofiliju na mala vrata!

Planeta -
Američki psihijatrijski priručnik DSM-5 u svom je prvom izdanju u maju mesecu pedofiliju je okarakterisao kao seksualnu orijentaciju

Kontroverzni američki psihijatrijski priručnik DSM-5 (Dijagnostički i statistički priručnik za mentalne poremećaje) u svom je prvom izdanju u maju mesecu pedofiliju je okarakterisao kao seksualnu orijentaciju.

Nakon snažnog medijskog pritiska, Američko psihijatrijsko društvo oglasilo se saopštenjem u kojem kažu kako je reč o lapsusu.

"U slučaju pedofilskog poremećaja, kriterijumi za dijagnostiku su ostali isti kao u DSM-IV-TR (prethodnom izdanju priručnika). Samo ime poremećaja promenjeno je iz 'pedofilija' u 'pedofilski poremećaj'.", stoji u saopštenju APA.

Naglašavaju kako pedofilski poremećaj nije "seksualna orijentacija" već "seksualno zanimanje".

"APA pedofiliju smatra parafilijom, a ne seksualnom orijentacijom. Ova greška će biti ispravljena u elektronskom izdanju DSM-5 i idućem izdanju priručnika. APA čvrsto stoji iza napora da se kazneno progone oni koji seksualno zlostavljaju i iskorišćavaju decu i adolescente. Takođe podržavamo stalne napore da se razviju tretmani za one sa pedofilskim poremećajem kako bi se sprečila buduća zlostavljanja", kažu u APA.

Izgleda da su u udruženju popustili pod pritiskom javnosti. Naime, poslednjih dana bili su zatrpani medijskim pitanjima nakon što je otkriveno da su pedofiliju kao "seksualnu orijentaciju", gdje se pedofil suzdržava od "konzumacije", jasno razdvojili od pedofilskog poremećaja koji je definiran kao nagon pod kojim pedofili popuštaju i "deluju".

A koliko bi ovakva definicija, da je ostala u prvotnom obliku, bila opasna, potvrđuje i hrvatski psihijatar Vladimir Gruden.

"Uvek se postavlja sledeće pitanje: ko sedi u tim odborima, komisijama, koliko je ljudi i u redovima samih psihijatara koji naginju određenim psihičkim poremećajima, gde onda oni svoju anomaliju pokušavaju da proglase normalnom, kako bi sebi umirili savest", kaže Gruden.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track