VELIKI OBRT: Demokrata na čelu Njujorka posle 20 godina
Foto: Rojter

Izbori u Americi promenili odnos snaga

VELIKI OBRT: Demokrata na čelu Njujorka posle 20 godina

Planeta -
Bil de Blasio postao gradonačelnik jednog od najvažnijih gradova u SAD i tako prekinuo eru republikanca Majkla Blumberga

NJUJORK - Dočekao.Amerikanac Bil de Blasio (52) postao je gradonačelnik Njujorka nakon izbora u SAD, a time i prvi demokrata na tom mestu posle pune dve decenije. Igrali na podijumu Američki mediji navode da je njegovom pobedom završena era republikanca Majkla Blumberga (71), koji je 12 godina bio na vlasti u Njujorku, a koga će većina Amerikanaca upamtiti po tome što je zapostavljao manje razvijene i siromašne delove grada u korist bogatog Menhetna.De Blasio je na izborima osvojio 73 odsto glasova i tako ubedljivo porazio svog protivnika, republikanskog kandidata Džozefa Lotu, koji je dobio 24 odsto glasova. Demokrata je nakon objave pobede proglasio novo liberalno doba u Njujorku uz progresivnu pop pesmu „Royals“ novozelandskog izvođača Lord i karakterističan ples na bini u kojem su mu se pridružile i njegova supruga Čirlejn, kao i deca Kjara i Dante.- Danas ste pokazali da ste spremni da naš grad krene u novom smeru. To je progresivan put, put napretka i mi ćemo zajedno krenuti njime - rekao je De Blasio obraćajući se oduševljenim biračima.Novoizabrani gradonačelnik stupiće na dužnost 1. januara 2014. i od tog dana zvanično će postati prvi demokratski lider Njujorka još od 1989. Od te godine tu funkciju obavljali su samo republikanci, a poslednji među njima bio je Blumberg, koji je osvajao tri uzastopna mandata i nije više imao prava da se kandiduje. Važni i siromašniNjegov period vladavine obeležile su, između ostalog, i dve izrazito turbulentne situacije u zemlji - teška ekonomska kriza i teroristički napad na nujorški tržni i poslovni centar 11. septembra 2001. godine.Tokom predizborne kampanje De Blasio je insistirao na „priči o dva grada“ kao izrazu podela na bogate i siromašne. On je predložio da se povećaju porezi Njujorčanima koji zarađuju više od 500.000 dolara da bi se obezbedila obdaništa za svu decu. Takođe, založio se i za snižavanje cena stanovanja, čime je značajno pridobio podršku siromašnijih slojeva.

Posle 40 godina... Dugan
Posle 40 godina... Dugan

24 odsto podrške birača dobio je Lota
24 odsto podrške birača dobio je Lota

Oženjen AfroamerikankomKandidat demokrata Bil de Blasio ima rasno mešovitu porodicu jer je oženjen Afroamerikankom Čirlejn. Američki mediji istakli su da se on tokom svoje kampanje zato posebno borio za prava manjina tražeći preispitivanje propisa koji njujorškoj policiji omogućava pretres građana koji deluju sumnjivo. On je naveo da je takav propis diskriminatorski prema Afroamerikancima, kao i Hispanoamerikancima.

U Detroitu beli liderUz Njujork, i Detroit je u utorak dobio novog gradonačelnika, takođe iz redova demokrata. Reč je o Majku Duganu, prvom belcu koji je došao na tu funkciju od 1970. Naime, Detroit, koji je letos proglasio bankrot, grad je čijih 83 odsto stanovnika jesu Afroamerikanci.Dugan, bivši član uprave bolnice u Detroitu, porazio je stranačkog kolegu Šerifa Benija Napoleona sa 55 prema 45 odsto glasova. Njegov glavni zadatak je da od Kevina Ora, državnog sanacijskog menadžera Detroita, dobije zeleno svetlo za svoje fiskalne odluke kako bi uspeo da pokrene funkcionisanje grada u kojem pojedini delovi i dalje nemaju javnu rasvetu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja