Egipćanke najviše silovane žene sveta

Istraživanje

Egipćanke najviše silovane žene sveta

Planeta -
Druga najgora zemlja za žene je Irak, u kojoj žene sada, kako se navodi, žive lošije nego za vreme Sadama Huseina, a za njom slede Saudijska Arabija, Sirija i Jemen

KAIRO - Od 22 zemlje arapskog sveta, žene najgore žive u Egiptu, a najbolje na Komorskim ostrvima, pokazuju rezultati godišnjeg istraživanja stručnjaka za rodna pitanja.

Istraživanje, koje je sprovela fondacija Tomson Rojters, pokazuje da je stanje prava žena na najnižem nivou u Egiptu zbog velikog broja slučajeva seksualnog uznemiravanja, diskriminatornih zakona, krijumčarenja žena, prisilnog venčavanja, visoke stope obrezivanja žena i jačanja konzervativnih islamističkih grupa.

Druga najgora zemlja za žene je Irak, u kojoj žene sada, kako se navodi, žive lošije nego za vreme Sadama Huseina, a za njom slede Saudijska Arabija, Sirija i Jemen, piše Bi-Bi-Si (BBC). S druge strane, u arapskom svetu žene najbolje žive na Komorskim ostrvima, gde drže 20 odsto ministarskih položaja, a u najboljih pet spadaju i Oman, Kuvajt, Jordan i Katar.

Stručnjaci su u okviru ankete procenjivali faktore kao što su nasilje nad ženama, pravo na rađanje, ophođenje prema ženama u okviru porodice i uloga žena u politici i privredi. U okviru ankete ispitano je 330 stručnjaka u 21 zemlji članici Arapske lige i u Siriji, a ovo je treće godišnje istraživanje ove fondacije o ženskim pravima od početka "arapskog proleća" 2011. godine. Prema izveštaju Ujedinjenih nacija od aprila, 99,3 odsto žena i devojčica u Egiptu su žrtve seksualnog uznemiravanja.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track