ŠPIGL: Makedonci potrošili milione evra i napravili od Skoplja evropsku prestonicu kiča!
Foto: Youtube

Projekat Skoplje 2014.

ŠPIGL: Makedonci potrošili milione evra i napravili od Skoplja evropsku prestonicu kiča!

Planeta -
Ratnik na konju na centralnom gradskom trgu, visok 30 metara, koštao je "svega" 10,5 miliona evra

Makedonska vlada potrošila je ogromnu sumu novca kako bi glavni grad Skoplje pretvorili u neobarokni arhitektonski košmar.

Vodeni mlaz ispred ratnika - smenjuju se crvena, žuta, plava i ljubičasta boja. Osam muškaraca zuri kroz mlazeve fontane, a iznad njihovih glava sedi ustoličen Aleksandar Veliki sa uperenim mačem ka nebu. Sa zvučnika bruji muzika Vagnera i Čajkovskog.

Skoplje ima novi simbol - spomenik Ratnik na konju na centralnom gradskom trgu. Visok 30 metara koštao je "svega" 10,5 miliona evra. Što se uverljivosti tiče, autentičan je koliko i imitacija Velikog kanala u Las Vegasu.Mnoge zgrade još čekaju rekosntrukciji kako bi bile u neobaroknom stilu koji već sada mnogi kritičari nazivaju istorijskim kičem.

Ceo projekat u koji je upao glavni grad Makedonije nosi naziv "Skoplje 2014" a sve u sklopu proslave drevnih slovenskih junaka. Stručnjaci su osudili zato što se prema njihovim rečima ignorišu mnoge etničke grupe u Makedoniji i da se favorizuje samo mali deo nacije.

Prema medijskim navodima ugovori za projekat su napravljeni ilegalno. I pored toga, mediji u Makedoniji su poprilično uzdržani u kritikama.

"Previše kritike te može koštati radnog mesta. Vladajuća partija VMRO ima veliki uticaj i kontrolu nad medijima", rekao je jedan novinar koji je želeo da ostane anoniman.

Inače jedan od još uvek neiznemenjenih građevina je Gradski trgovinski centar koji je u nekadašnjoj SFRJ osvojio nacionalnu nagradu iz domena arhitekture. Ipak, pro projektu "Skoplje 2014" i on bi trebalo da bude u neobaroknom stilu.

Zbog ovoga grupa arhitekata uveče protestuju u blizu šoping centra.

http://www.youtube.com/watch?v=T4ue419cYvA
http://www.youtube.com/watch?v=by8c3f3mW-E

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track