CRNI BILANS: Tajfun na Filipinima odneo 2.300 života
Foto: Reuters

Zvanični podaci

CRNI BILANS: Tajfun na Filipinima odneo 2.300 života

Planeta -
Stanovnici Taklobana u četvrtak su počeli sahranjivanje u masovnoj grobnici van grada što je prvi mali znak normalizacije stanja gde je ugrožen opstanak desetina hiljada ljudi

TAKLOBAN - Filipinske vlasti saopštile su da je zvanični bilans žrtava tajfuna u Taklobanu dostigao 2.357 i očekuje se da će dalje rasti.

Očekuju se podaci o žrtvama u ostalim područjima koja je prošlog četvrtka razorio verovatno najjači ikada izmeren tajfun, pre svega u priobalju dva glavna ostrva, Samar i Leite, gde je i Takloban. Stanovnici Taklobana u četvrtak su počeli sahranjivanje u masovnoj grobnici van grada što je prvi mali znak normalizacije stanja gde je ugrožen opstanak desetina hiljada ljudi.

Tajfun "Haijan" uz brzinu vetra veću od 300 kilometara na sat i talase od preko pet metara, pogodio je istočnu obalu Filipina u petak, i uništio desetine hiljada zgrada. Vlasti su jutros saopštile da bi pogođeni krajevi mogli početi da dobijaju struju tek krajem decembra jer je tajfun uništio dalekovode i oštetio centrale.

Organizacija UN Svetski program hrane (World Food Program) u sredu je dostavila pirinač i druge namirnice za skoro 50 hiljada ljudi u Taklobanu gde vojska pucnjima rasteruje plačkaše.

Podeljeno je i deset tona visoko-energetskih biskvita, dok se očekuje da stigne još 25 tona. Usled katastrofe raseljeno je 600 hiljada ljudi, od kojih su mnogi gladni i žedni, bez skloništa. Veliki deo pomoći i osoblja potrebnog za njenu isporuku, su u Manili i obližnjem aerodromu Cebu jer se ne mogu prebaciti dalje.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja