POTRESNO: Nikad ranije viđene fotografije Jevreja iz Drugog svetskog rata!

Život u getu

POTRESNO: Nikad ranije viđene fotografije Jevreja iz Drugog svetskog rata!

Planeta -
U Memorijalnom centru Šoe u Parizu u toku je izložba "Pogledi na geto", gde posetioci mogu videti "nevidljivi jevrejski prostor" pod nacističkim terorom
1 / 8

U Memorijalnom centru Šoe u Parizu u toku je izložba "Pogledi na geto", gde posetioci mogu videti "nevidljivi jevrejski prostor" pod nacističkim terorom s fotografijama i svedočenjima ljudi, kao i nacističku propagandu.Prostor je izrađen kao u getu, veoma mali, nečist kao u kvartovima Lodža, Varšave i Lublina, čiji stanovnici nisu znali da su to pretsoblja logora smrti u koje su Jevreji bili deportovani.

Izloženo je više od 500 fotografija o getima do sada nepoznatih javnosti. Te fotografije potiču iz raznih kolekcija i napravljen je izbor fotografija samih Jevreja, koji su bili primorani da svoje fotoaparate predaju Nemacima, ali čije su kopije sačuvane tajno van geta ili stavljene u prazne boce mleka i potom zakopane sve do kraja rata. Među onima koji su birali fotografije za izložbu bio je i čuveni reditelj poljskog porekla Roman Polanski. Izložba, otvorena ove nedelje, traje do 28. septembra 2014. godine. Mendel Grosman i Henrik Ros su među 165.000 deportovanih iz Lodža, i Georg Kadiš koji je bio jedan od 29.760 deportovanih iz Kaunasa, među onima su koji su odlučili da svedoče o uništavanju svoje zajednice, hapšenjima i deportacijama u logore Aušvic, Šelmno, Štutof, Dahau i Kaufering.

Na izložbi je prikazan i drugi pogled, fotografije nacističke propagandne kompanije koje su bile objavljene u antisemitskim revijama. Posle članka "Jevrejin u svom smradu" u listu SS-a "Das Švarc" o getu u Lublinu, dolazi druga reportaža o "Jevrejima međusobno" izdata u jednom popularnom listu u kojoj se opisuje "degenerativan" život Jevreja u varšavskom getu. Na tim fotografijama su prikazani Jevreji kao "amblem ružnoće", umorni i bez hrane. "Das Švarc" prikazuju Jevreje kao "estetska i etička čudovišta, jer oni su ljudi s mrkim pogledom i beže pred svim i svačim". Tokom Drugog svetskog rata bilo je više od 400 geta koji su smatrani kao prva etapa u genocidu nad Jevrejima u centralnoj Evropi. Mnogi Jevreji su u tim mestima umrli od gladi i bolesti. Ostali su deportovani u koncentracione logore gde su kasnije ubijeni ili umrli.

Zvanična stranica muzeja Yad Vashem

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track