CRNI UTORAK U BEJRUTU: Sa 100 kilograma TNT na Ambasadu Irana, 23 mrtva

Snažne eksplozije

CRNI UTORAK U BEJRUTU: Sa 100 kilograma TNT na Ambasadu Irana, 23 mrtva

Planeta -
Ranjeno najmanje 146 ljudi, a među poginulima je i iranski ataše za kulturu
1 / 6

BEJRUT - U dve eksplozije čija je meta bila iranska ambasada u libanskoj prestonici Bejrutu, danas su poginule najmanje 23 osobe, 146 je ranjeno, a među poginulima je i ataše za kulturu iranske ambasade Ebrahim Ansari.

Vest o smrti Ansarija, potvrdio je za Rojters ministar zdravlja Libana Ali Hasan Halil.

Iranski ambasador Gazanfar Rokn-Abadi je rekao da je svo osoblje koje se nalazilo u zgradi ambasade nepovređeno, a da su eksplozije prouzrokovane izvan zgrade. "Osoblje unutar zgrade je nepovređeno", rekao je Abadi čiju je izjavu prenela iranska agencija Mehr.

Ruska TV Raša tudej prenosi da je u Bejrutu eksplodiralo 100 kg eksploziva TNT u "reno" kombiju. Prema drugoj verziji prvu eksploziju izazvao je motociklista, a drugu bombaš samoubica koji se kolima zaleteo u ambasadu.

Iranska ambasada se nalazi u južnom predgrađu Bejruta, uporištu šiitskog pokreta i iranskpg saveznika Hezbolaha. U eksplozijama koje su se čule u razmaku od par minuta, oštećene su zgrade oko ambasade, preneo je Rojters pozivajući se na lekarske izvore i svedoke.

"Na ulazu u iransku ambasadu mogao sam da prebrojim šest tela izvan zgrade. Delove tela video sam odbačene dve ulice dalje", rekao je kamerman Rojtersa Isam Abdulah s lica mesta.

"Pričinjena je ogromna šteta, izgleda da se radi o automobilima-bombi, a video sam još i dva teško oštećena vozila", rekao je on.Današnje eksplozije su poslednje u nizu bombaških napada u Libanu na koje se "prelio" dvoipogodišnji konflikt u Siriji u koji su umešani suniti i šiiti.

Sunitske pobunjeničke grupe povezane s Al-Kaidom su često osuđivale iransko vojno učešće kao i libanskih šiitskih paravojnih snaga (saveznici Hezbolaha) u sirijski građanski rat, što je rezultiralo prevlašću snaga predsednika Bašara al-Asada, navela je britanska agencija.

Samo u avgustu, u bombaškim napadima, u sunitskim i šiitskim uporištima u Libanu, poginulo je najmanje 66 ljudi a smatra se da su oni bili odmazda između dveju sektaških grupa.Rojters je javio da je zgrada iranske zgrade pretrpela relativno manja oštećenja, da su fasade nekoliko susednih zgrada oštećene, da ima dosta krvi na ulicama i da se srušilo nekoliko stabala od siline eksplozija.

Na mesto eksplozije došli su vojnici u kamuflažnim uniformama, vatrogasci, vozila hitne pomoći da evakuišu ranjene.Libanska državna agencija je javila da je današnji napad bio samoubilački.

Za sada nije poznato ko stoji iza napada.

Južni deo Bejruta je poznat kao utočište Hezbolaha i u njemu su ove godine bile najmanje tri eksplozije za koje se okrivljuju grupe povezane sa sirijskim pobunjenicima. Veruje se da su ti napadi odmazda za učešće Hezbolaha u sirijskom građanskom ratu.Sirijsku pobunu uglavnom predvode sunitski muslimani koji su tamo većinsko stanovništvo i njih široko podržavaju suniti koji žive u Libanu. Predsednik Sirije Asad pripada manjinskoj sekti Alavita, ogranku šiitskog islama.

http://www.youtube.com/watch?v=7MSqdJr717w

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track