SLUČAJNO SNIMLJENE: Čudovišne lignje od osam metara gospodare Meksičkim zalivom

U oku objektiva

SLUČAJNO SNIMLJENE: Čudovišne lignje od osam metara gospodare Meksičkim zalivom

Planeta -
Mangapina lignje izgledaju kao nešto što su smislili scenaristi i režiseri holivudskih horor i naučnofantastičnih filmova. Ova vrsta lignji živi na dubinama od preko 2.000 metara, a dugačka je više od osam metara

Na dubinama od preko 2.000 metara u Meksičkom zalivu žive lignje čija dužina često prelazi osam metara. Jedan od retkih video-snimaka ovih neverovatnih životinja napravila je kompanija „Šel“ dok je vršila inspekciju svojih platformi 2007. godine.

Mangapina lignje izgledaju kao nešto što su smislili scenaristi i režiseri holivudskih horor i naučnofantastičnih filmova. Ova vrsta lignji živi na dubinama od preko 2.000 metara, a dugačka je više od osam metara.

Odrasli primerci retko kad dospeju pred objektive kamera, a redak video-snimak napravilo je specijalno vozilo kompanije „Šel“ u Meksičkom zalivu.

Naime, dok je vršena kontrola naftnih platformi i mora i njihovoj okolini 2007. godine, podvodne kamere uhvatile su ovu neverovatnu životinju u „pokretu“.

Inače, mangapine, koje često nazivaju i „dugoruke“, otkrivene su 1907. godine. Međutim, tek su 1988. godine prvi put snimljene kamerama u Brazilu.

Deset godina kasnije, japanski tim uspeo je da snimi ovu džinovsku lignju južno od Mauriciusa. Pipci neverovatne dužine im služe da se hrane sa morskog dna.

http://www.youtube.com/watch?v=1ljnf_Vybhs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track