DODIK GUBI IZBORE: Građani Srpske ga neće, opozicija pobednik!

Istraživanje javnog mnjenja

DODIK GUBI IZBORE: Građani Srpske ga neće, opozicija pobednik!

Planeta -
Osnovna poruka ovog istraživanja je da većina građana smatra da Republika Srpska ide u pogrešnom pravcu i da je 70 odsto nezadovoljnih koji se lako mogu okupiti oko bilo kakvih promena, pa i promena vlasti

BANJALUKA - Istraživanje javnog mnjenja u RS koje je sprovedeno krajem oktobra pokazalo je da bi danas opozicija bila u daleko većoj prednosti od vladajuće koalicije, ako bi izbori bili održani sada, a opozicija nastupila ujedinjeno. Građani najviše veruju lideru SNS Aleksandru Vučiću, ali funkcioneru SDS Ognjenu Tadiću (31 odsto) više veruje nego Miloradu Dodiku (28 odsto), predsedniku Srpske i SNSD-a, slede Igor Radojičić i Željka Cvijanović.

Za građane su najveći problemi nezaposlenost i korupcija, a oni ne veruju da političke partije mogu da reše te probleme

Istraživanje je navodno sprovedeno na zahtev SNSD i daje uporedne rezultate raspoloženja javnosti u februaru i oktobru ove godine.

Rezultati istraživanja koje je agencija Ipsos sprovela na uzorku od 1.005 ispitanika govore o raspoloženju građana prema političkim liderima i partijama, institucijama RS i aktuelnim temama. Građani su dali svoj sud o najaktuelnijim društvenim problemima, kao i o medijima posredstvom kojih prate informacije.

Foto: Respekt
Foto: Respekt

Što se tiče ocene opšte situacije u RS, dominira pesimizam, čak i kod glasača vladajućih stranaka: 70 odsto građana misli da RS ide pogrešnim putem, 9 odsto da žive bolje sada nego pre godinu dana, a 18 odsto se nada da će živeti bolje.

Tri četvrtine građana misli da je nezaposlenost ogroman problem, a dve trećine da su kriminal i korupcija veliki problem u RS.

Opšti zaključak je da su promene o kojima se govori u sadašnjoj situaciji samo čarobna reč opozicije, ali ne i konkretna ponuda kakve promene se nude. Zato preporuka agencije upućena naručiocu istraživanja glasi: Vlast ne treba da dozvoli monopolizaciju te reči, već promene treba da počne da nudi i sama.

Takođe, sugestija SNSD iz zaključaka analize rezultata ovog istraživanja je da nema sposobnih, jer oko 50 odsto građana ne vidi ni jednu stranku sposobnu da rešava probleme.

Ipak, osnovna poruka ovog istraživanja je da većina građana smatra da Republika Srpska ide u pogrešnom pravcu i da je 70 odsto nezadovoljnih koji se lako mogu okupiti oko bilo kakvih promena, pa i promena vlasti.

Foto: Respekt
Foto: Respekt

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track