HOĆE U EVROPU: Vitalij Kličko predvodi demonstrante u Kijevu

Protestuju uprkos ledenoj kiši

HOĆE U EVROPU: Vitalij Kličko predvodi demonstrante u Kijevu

Planeta -
Moramo izvršiti pritisak na lidere kako bi sporazum sa EU bio potpisan sledeće nedelje. Moramo ih naterati da učine ono što su obećali, rekao je opozicioni lider, bokserski šampinon Vitalij Kličko

KIJEV- Na ulice Kijeva danas je izašlo oko 3.000 ljudi, tražaći od ukrajinske vlade da povuče odluku o suspenziji priprema za potpisivanje sporazuma o pridruživanju sa EU. Uprkos ledenoj kiši, građani Kijeva izašli su na glavni gradski trg i zatražili da se povuče ukaz koji je dan ranije izdao ukrajinski premijer Mikula Azarov.

Njime su prekinute pripreme sporazuma za pridruživanje sa EU, koji je trebalo da bude potpisan na samitu EU u Vilnjusu sledeće nedelje. Slični protesti održani su u gradovna širom Ukrajine, a veliki skup zakazan je za nedelju u Kijevu.

"Moramo izvršiti pritisak na lidere kako bi sporazum sa EU bio potpisan sledeće nedelje. Moramo ih naterati da učine ono što su obećali", rekao je opozicioni lider, bokserski šampinon Vitalij Kličko.

Jedan od zahteva koji EU postavlja pred Ukrajinu jeste i puštanje iz zatvora bivše ukrajinske premijerke Julije Timošenko. Ona je rekla da je spremna da od EU traži da odustane od zahteva za njeno oslobađanje, ako bi to ubedilo predsednika Viktora Janukoviča da potpiše sporazum.

Maja Kocijančič, portparolka visoke predstavnice EU Ketrin Ešton, izjavila je danas da je Janukovič još uvek dobrodošao na samit u Vilnjusu sledeće nedelje. "Naše čvrsto uverenje je da je budućnost Ukrajine i dalje u snažnim odnosima sa EU", rekla je Kocijančičeva.

Potez ukrajinske vlade šokirao je mnoge u Ukrajini, posebno pošto je Janukovič pre dva meseca obećao da će ugovor s EU sigurno biti potpisan. Mnogi su promenu odluke ukrajinske vlade protumačili kao veliku pobedu za Moskvu, koja je, kako se komentraiše, radila na tome da onemogući potpisivanje sporazuma i zadrži Ukrajinu pod svojim uticajem.

Na predsedničkim izborima 2010. Janukovič je tesno pobedio Juliju Timošenko, heroinu "Narandžaste revolucije". Naredne godine Timošenkova je osuđena na sedam godina zatvora zbog zloupotrebe položaja.

Predsednik Rusije Vladimir Putin danas je optužio evropske države da su vršile pritisak na Ukrajinu kako bi potpisala sporazum o pridrživanju s EU.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track