PAS POMAGAČ STIGAO U CG: Ori Milenku ulepšava život!

7 do 9 godina traje njegov radni vek

PAS POMAGAČ STIGAO U CG: Ori Milenku ulepšava život!

Planeta -
Pas pomaže prilikom ustajanja iz kreveta, pali i gasi svijetlo, otvara i zatvara vrata, dodaje predmete i slično, a sve na osnovu unaprijed naučenih komandi

Ori, pas pomagač, drugi je pas koji je stigao u Crnu Goru, javilo je udruženje mladih sa hendikepom UMHCG. Naime, član Skupštine UMHCG Milenko Vojičić iz Nikšića, proteklih trideset pet dana boravio je u Centru za rehabilitaciju "Silver" u Zagrebu, gde je bio na obuci i prenosu psa. Njegov pas se zove Ori i star je dve i po godine.

Ori Milenku pomaže prilikom ustajanja iz kreveta, pali i gasi svijetlo, otvara i zatvara vrata, dodaje predmete i slično, a sve na osnovu unaprijed naučenih komandi.

Ipak, iako je Milenko duže vreme boravio u Zagrebu proces još nije završen, jer će instruktor Zoran Petreski iz Centra za rehabilitaciju „Silver“ dodatno raditi sa Milenkom i Orijem po pet dana i u Crnoj Gori, pre i posle nove godine, radi prilagođavanja i praćenja privikavanja i reagovanja Orija na novu sredninu u kojoj će živeti najmanje od sedam do devet godina, koliko traje njegov radni vek.

U udruženju su naglasili da nabavka psa pomagača prilično skupa. Međutim osoba uz psa, dobija podršku i odanost kakvu teško može dobiti od čoveka, kao personalnog asistenta.

"Svakako da pas pomagač ima i svojih ograničenja, ali njega i potražuju osobe čiji nivo potrebne asistencije nije prevelik, što ne znači da svaki servis podrške za osobe s invaliditetom nije podjednako bitan. Nadamo se i borićemo se da Ori bude lepo prihvaćen u našoj sredini. A na to nas ohrabruje i Zakon o kretanju lica s invaliditetom uz pomoć psa pomagača“, kazali su oz UMHCG, koji su Orija nabavili uz pomoć donacija građana i firmi.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track