U AMAZONU RADNICI  ROBOVI: U WC samo uz dozvolu!
Foto: Youtube

Nehumani uslovi

U AMAZONU RADNICI ROBOVI: U WC samo uz dozvolu!

Planeta -
Zaposleni u džinovskom skladištu kompanije "Amazon“ rade kao robovi. Dnevno prepešače 18 kilometara, a u WC mogu samo uz dozvolu

BRITANIJA - Zaposleni u džinovskom skladištu kompanije "Amazon“ rade kao robovi. Dnevno prepešače 18 kilometara, a u WC mogu samo uz dozvolu.

Sve ovo uspeo je da otkrije novinar na tajnom zadatku u magacinu u Britaniji.

Am Adam Litler (23) zaposlio se u poslovnici "Amazona“ u Svonziju da proveri pritužbe zaposlenih. Oni tvrde da su morali da nose GPS uređaje kako bi se u svakom trenutku znalo gde su, pa čak i da im se meri vreme koje provedu u toaletu. U radno odelo Litler je sakrio pedometar i kameru da bi snimio jedan tipičan radni dan, odnosno noć.

Zapao mu je posao skupljača porudžbina koje se stavljaju na kolica i guraju po hali površine 75.000 kvadratnih metara. Dobio je i skener koji izračunava najbržu putanju do određene pošiljke. Za svaku narudžbinu imao je u proseku 33 sekunde, a kad bi prekoračio vreme, skener bi zapištao u znak upozorenja.

"Nikada nisam radio ovako strašan posao. Trebalo je da sakupim 110 paketa na sat i retko sam uspevao da ispunim normu", ispričao je Litler.

Kad je normu sa skenera predao šefu, ona je ocenjena kao nezadovoljavajuća, zbog čega mu je zaprećeno disciplinskim postupkom.

Profesor Majkl Marmot, jedan od vodećih britanskih stručnjaka za stres na poslu, navodi da ovakav posao dokazano povećava rizik od mentalnih i fizičkih bolesti. Šefovi "Amazona“ se pravdaju da nove radnike upozoravaju da će im obaveze biti naporne, ali da oni "uživaju u aktivnoj prirodi posla“.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track