UPOZORENJE IZ BRISELA: Hrvatska zbog ćirilice i ustaštva u problemu sa Unijom
Foto: Fonet

Povampireni šovinizam

UPOZORENJE IZ BRISELA: Hrvatska zbog ćirilice i ustaštva u problemu sa Unijom

Planeta -
Diplomate EU kažu da, prema izvještajima koje dobijaju od svojih kolega u Zagrebu, "situacija u Hrvatskoj nije ugodna", zbog čega je potpredsednica Vlade Vesna Pusić, imala sastanak sa ambasadorima država EU

ZAGREB - Hrvatska bi mogla da ima ozbiljnih problema ukoliko bude organizovan referendum o pravu na upotrebu ćirilice, saznaje se iz diplomatskih izvora u Briselu.

Ukoliko prođe ta inicijativa i referendum, očekujte ozbiljne probleme s Evropskom unijom. Tada će sa vama ponovno morati da se bavi komesarka za pravosuđe Vivijen Reding, jer je Zakon o zaštiti prava manjina bio uslov da Hrvatska uopšte uđe u Uniju i sada taj zakon ne može da se menja.

Komentarišući ispad fudbalera Josipa Šimunića, dilomate iz Brisela smatraju da je to "pitanje zakona i krivično delo koje nema veze sa politikom".

Napominje se da je tim povodom već reagovao poverenik Veća Evrope za ljudska prava Nils Muižnieks, koji je tražio od Hrvatske da odlučno osudi nacistički pozdrav.

Diplomate EU kažu da, prema izvještajima koje dobijaju od svojih kolega u Zagrebu, "situacija u Hrvatskoj nije ugodna", zbog čega je danas potpredsednica Vlade Vesna Pusić, kako se nezvanično saznaje, imala sastanak sa ambasadorima država EU, na kojem ih je upoznala sa stavovima Vlade o svim novim događajima.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track