DAN ZAHVALNOSTI: Amerikanci će večeras potamaniti 46 miliona ćurki

Loš dan za pernate stvorove

DAN ZAHVALNOSTI: Amerikanci će večeras potamaniti 46 miliona ćurki

Planeta -
Za ove ptice koje će se naći na prazničnim trpezama širom SAD potrošeno je blizu 875 miliona dolara

VAŠINGTON - Dan zahvalnosti u Sjedinjenim Američkim Državama zasigurno je, kao što kaže i američki predsednik Barak Obama, "loš dan da budete ćurka", pošto će više od 46 miliona ovih pernatih životinja danas završiti na trpezama Amerikanca koji u porodičnoj atmosferi slave jedan od najvećih nacionalnih praznika.

Prema procenama američkih novina, građani SAD su na ćurke koje će danas pojesti potrošili blizu 875 miliona dolara, oborivši tako rekord u potrošnji u odnosu na bilo koji drugi praznik.

Naravno, ćurka je uvek "rado viđen gost" na američkoj trpezi, pa tako za božićno veče Amerikanci pojedu 22 miliona a za Uskrs 19 miliona ćurki. Popularnost ovog obroka je u porastu već decenijama, i od sredine sedamdesetih godina, duplirana je prodaja ćurki za praznike. Danas 88 odsto Amerikanaca kaže da za Dan zahvalnosti jede upravo ćureće meso.

Najviše ćurki se godišnje uzgoji u Minesoti (49 miliona komada), pri čemu ova savezna država zajedno sa Severnom Karolinom, Arkanzasom, Virdžinijom, Misurijem i Indijanom čini dve trećine od 270 miliona ovih ptica koje se izlegu tokom jedne godine.

Četiri mesta u SAD u svom nazivu imaju reč ćurka, od kojih je najveće Turki Krik (Turkey Creek) u Luizijani sa 440 stanovnika, ali ona ipak nije postala ptica simbol SAD, iako je jedan od osnivača nacije Bendžamin Frenklin to želeo, tvrdivši da orao ima zlu narav.Iako veliki broj ćurki i ćurana završi na američkoj trpezi, ni izvoz u druge zemlje nije mali, i on je prošle godine iznosio blizu 350.000 tona.Dan zahvalnosti u Americi se obeležava još od dolaska prvih engleskih doseljenika, a slavi zajednicu različitih kultura.

Nakon što su se iskrcali u Plimutu, i uspostavili dobre odnose s lokalnim Indijancima, doseljenici koji su sebe nazvali hodočasnici, priredili su bogatu trpezu na kojoj se našla i divlja ćurka.I pored surove sudbine za milione ćurki, u tradiciji koja postoji već decenijama, predsednici SAD pred Dan zahvalnosti donose odluku o "pomilovanju" po dve ćurke svake godine.

Ove godine su srećnice bile Popkorn i Karamel, koje će život nastaviti na Maunt Vernon imanju, južno od Vašingtona, na kome je nekad živeo prvi predsednik Amerike Džordž Vašington. One ćurke koje su imale manje sreće naći će se danas i na prazničnom stolu predsednika Obame i njegove porodice u Beloj kući.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja