SKANDAL U BRČKOM: Funkcioneri radili sa lažnim diplomama iz Gračanice i Šapca!
Foto: Prinskrin Youtube

Pokrenuta istraga

SKANDAL U BRČKOM: Funkcioneri radili sa lažnim diplomama iz Gračanice i Šapca!

Planeta -
Radi se o srednjim školama različitih smerova. Falsifikovane diplome iz Srbije čak su i nostrifikovane. Ono što je nama dostvaljeno jeste potvrda iz navedenih škola da diplome nisu izdate na ime tih osoba, kaže glavni tužilac Distrikta Zekerija Mujkanović

SARAJEVO - Federalna televizija objavila je imena osoba kod kojih su pronađene falsifikovane diplome, a koje su na osnovu lažnih diploma radile u institucijama Brčko Distrikta.

Lažne diplome pronađene su kod: Šemsudina Abidovića, Aldina Abidovića, Mirze Delića, Kemala Kalića, Nedeljka Kneževića, Muje Klebića, Radinka Garića, Mevludina Hasikića, Harisa Haskića, Jovice Subotina, Hasana Malagića, Nenada Gavrića, Zijada Kurtalića, Zorice Gavrić, Safeta Imamović, Sadeta Dizdarevića, Seada Mujkanovića, Nadira Osmanbašića, Asmira Huseinagića, Nermina Smajlovića i Mevludina Zejćirovića. Među njima je i Safet Imamović, koji je falsifikovao diplomu Univerziteta "Džemal Bijedić" iz Mostara, koji je sa tom diplomom godinama predavao bosanski jezik u jednoj osnovnoj školi na području Distrikta.

“Ovo je čisti falsifikat - ljudi koji su na papirima koji nisu svedočanstva, diplome, napisali ono što nemaju. Očekivao sam da bi broj mogao biti i veći, ali opet sam zadovoljan što je broj mali”, kaže gradonačelnik Brčko Distrikta Anto Domić.

O svemu je obavešteno i Tužilaštvo Distrikta.

“Otvorena je istraga koja treba utvrditi na koji način su te osobe pribavile falsifikovane diplome”, kaže glavni tužilac Distrikta Zekerija Mujkanović. Radi se o srednjim školama različitih smerova. Falsifikovane diplome iz Srbije čak su i nostrifikovane.

“Ono što je nama dostvaljeno jeste potvrda iz navedenih škola da diplome nisu izdate na ime tih osoba.

Škole na takvim diplomama za koje se veruje da su falsifikovane su: Centar za srednje usmeno obrazovanje ‘Đuro Pucar Stari’ Modriča, Mešovita srednja saobraćajna škola Gračanica, Mešovita srednja škola Gračanica, Mešovita srednja saobraćajna škola Tuzla, Ekonomska škola Sarajevo, Tehnička škola Zmaj Zemun i Tehnička škola ‘Kosta Abrašević’ Šabac”, kaže Mujkanović.

Takođe, sve ostale diplome koje su stečene na osnovu falsifikovanih diploma, bit će poništene.

“Ukoliko je neko upotrebio takve diplome za sticanje više stručne spreme u odnosu na falsifikovanu diplomu, verujem da će odgovarajuće inspekcije u Vladi pokrenuti proceduru poništavanja i te diplome na visokoškolskoj ustanovi”, istakao je Mujkanović.

http://www.youtube.com/watch?v=dXzO2k2Rurg

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja