TRKA ZA GRADONAČELNIKA BEČA: Ko će naslediti Hojpla?

Vruća fotelja prvog čoveka austrijske prestonice

TRKA ZA GRADONAČELNIKA BEČA: Ko će naslediti Hojpla?

Planeta -
Mihael Ludvig, bečki ministar stanogradnje, i Andreas Šider, šef poslaničkog kluba SPÖ u saveznom parlamentu, među najozbiljnijim kandidatima za gradonačelnika

BEČ - Imam jednog, ali neću vam ga odati!Ovako je bečki gradonačelnik Mihael Hojpl (Michael Häupl) nedavno odgovorio na pitanje novinara da li već sada ima potencijalnog naslednika. Gradonačelnik Beča je, inače, odličan govornik, a politički analitičari u Austriji, posebno oni s dužim iskustvom, upozoravaju da Hojpl ponekad sa zadovoljstvom baci udicu i proučava reakcije. Tako je možda uradio i s odgovorom na pitanje o nasledniku.U svakom slučaju, u Beču se ovih dana postavlja pitanje ko bi mogao da bude naslednik sadašnjeg gradonačelnika? Hojpl nije preterano star, 64. rođendan proslavio je ovog septembra, ali je gradonačelnik Beča već punih 19 godina, neprekidno od novembra 1994.1. Mihael LudvigNeki kao Hojplovog naslednika vide njegovog imenjaka Mihaela Ludviga (Michael Ludwig), bečkog ministra stanogradnje. Ludvig (52) dobro upravlja ogromnim područjem bečkog stambenog fonda: 220.000 opštinskih stanova u vlasništvu grada Beča, uz obiman gradski program subvencionisane stanogradnje.Ludvig je već bio zamenik gradonačelnika Beča od proleća 2009. do jeseni 2010. Posle gradskih izbora u oktobru 2010, na kojima su socijaldemokrate umalo izgubile apsolutnu većinu, njegovo vicegradonačelničko mesto prepustili su Mariji Vasilaku (Maria Vassilakou) iz partije Zelenih, koja je partiji SPÖ postala koalicioni partner.

Mihael Ludvig
Mihael Ludvig

2. Andreas ŠiderAko se u bečkoj SPÖ odluče za potpunu smenu generacija, izbor će možda biti 44-godišnji Andreas Šider (Andreas Schieder). Šider je u starom sazivu bio državni sekretar za finansije, a sada je šef poslaničkog kluba SPÖ u saveznom parlamentu. Hojpl, kažu, veoma ceni njegovu kompetentnost. Ako Šider zaista postane prvi čovek Beča, novo radno mesto moraće da se nađe za Sonju Vehseli (Sonja Vehsely), Šiderovu životnu saputnicu, koja je aktuelna bečka ministarka za zdravstvo.

Andreas Šider
Andreas Šider

3. Rudolf HundstorferU favorite za Hojplovog naslednika nesumnjivo spada i 62-godišnji Rudolf Hundstorfer (Rudolf Hundstorfer), aktuelni savezni austrijski ministar za socijalnu zaštitu i zaštitu potrošača. Ima odlične veze u partiji i veoma dobro poznaje sistem rada bečke gradske administracije. Međutim, Hundstorfer je od Hojpla mlađi samo dve godine i pet dana. Da ima nešto manje godina, najverovatnije bi nasledio sadašnjeg gradonačelnika.

Rudolf Hundstorfer
Rudolf Hundstorfer

4. Kristijan OksoničKandidat iz prikrajka mogao bi da bude i Kristijan Oksonič (Christian Oxonitsch), bečki ministar za obrazovanje, omladinu, informisanje i sport. Opušten, pristupačan, inteligentan, kompetentan, mogao bi da bude kompromisni kandidat u slučaju da niko od favorita ne dobije podršku.

Kristijan Oksonič
Kristijan Oksonič

Renate Brauner
Renate Brauner

Doris Bures
Doris Bures

Dame čekaju svojih pet minutaBRAUNEROVA I BURESOVA ŽENSKI FAVORITINeki misle da je vreme da u prvu fotelju Beča sedne žena. U tim scenarijima je i Renate Brauner, bečka ministarka finansija i ekonomske politike i šefica bečkog gradskog infrastrukturnog holdinga „Viner štatverke“ (Wiener Stadtwerke). Braunerova, koja je i jedna od sadašnje dve bečke vicegradonačelnice, nije po volji svakom u partiji. Njoj se zamera nemilosrdna kadrovska politika i intenzivno insistiranje na ispunjavanju kvote žena na rukovodećim pozicijama. Braunerova je, inače, u mlađim danima bila Hojplova intimna prijateljica, a danas mu je apsolutno pouzdana saradnica, desna ruka.Mesto gradonačelnice mogla bi da zauzme i 51-godišnja Doris Bures (Doris Bures), sadašnja savezna ministarka infrastrukture. Međutim, Buresova je veran kadar kancelara Vernera Fajmana (Werner Faymann), što joj nije baš plus u delovima bečke SPÖ.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track