SAD više neće obaveštavati o štrajku glađu u Gvantanamu

U zatvoru još 164 robijaša

SAD više neće obaveštavati o štrajku glađu u Gvantanamu

Planeta -
Zvaničnici su utvrdili da više nije u njihovom interesu da objavljuju ove infomracije, izjavio mornarički komandant Džon Fiolstrat

MAJAMI - Američka vojska više neće obaveštavati medije i javnost o tome da li zatvorenici u Gvantanamu štrajkuju glađu, saopštio je danas jedan portparol, što znači da će biti eliminisano ono što je dugo važilo za nezvanični barometar uslova u tom vojnom zatvoru, naveo mje AP.

Zatvorenici u Gvantanamu pribegavaju štrajku glađu od kada je zatvor otvoren u januaru 2002. godine, a SAD su dugo objavljivale koliko zatvorenika odbija da jede i da li su ispunjene vojne smernice za prisilno hranjenje. Međutim, zvaničnici su sada utvrdili da više nije u njihovom interesu da objavljuju ove infomracije, izjavio je mornarički komandant Džon Fiolstrat, portparol specijalne jedinice američke vojske Gvantanamo.

"Specijalna jedinica Gvantanamo dozvoljava zatvorenicima da mirno protestuju, ali neće objavljivati takve podatke. Objavljivanje ovakvih informacija nema operativnu svrhu i skreće pažnju sa važnijih stvari, kao što su blagostanje zatvorenika i bezbednost naših vojnika", objasnio je Filostrat.U Gvantanamu se nalazi 164 zatvorenika, a protiv većine njih nije podignuta optužnica, navodi AP.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track