Najnovije vesti

NJUJORK TAJMS UPOZORAVA: Treći svetski rat započinje u Aziji?
Foto: Beta Ap

Zabrinjavajuće

NJUJORK TAJMS UPOZORAVA: Treći svetski rat započinje u Aziji?

Planeta -
Spor Kine i Japana oko ostrva u Istočnom kineskom moru mogao bi da preraste u ozbiljan konflikt zbog nadmetanja sila, uključujući i Ameriku, za prevlast nad Pacifikom

PEKING - Istorija se ponavlja.Spor Kine i Japana zbog grupe ostrva u Istočnom kineskom moru, a u koji se uključile i SAD kad su poslale svoje letelice u vazdušni prostor iznad njih, uprkos tome što ga je zvanični Peking nedavno proglasio svojom zonom odbrane, mogao bi da preraste u sukob neviđenih razmera, upozorava američki Njujork tajms. Kriju stvarne intereseTo je istakao i Vuk Jeremić, bivši predsednik Generalne skupštine UN, koji je na Tviteru objavio da će 2014. strateški položaj spornih ostrva biti nebitan koliko je 1914. bio nevažan položaj Sarajeva.Jeremić je pored komentara, kojim podseća na povod izbijanja Prvog svetskog rata, postavio i link s tekstom američkog lista u kojem se navodi da konflikt na Istoku zbog gomile kamenja u moru kao da vraća čitav svet u period Hladnog rata. U isto vreme, Njujork tajms navodi da se iza poteza SAD, kojim se mešaju u konflikt Japana i Kine, krije njihova težnja da zaustave rast kineskog uticaja na Pacifiku.- Kako Kina postaje sve odlučnija da preuzme kontrolu nad teritorijom koja je nekad bila važna samo ribarima, tako američki saveznici snabdevaju taj region vojnim sredstvima, čime nekada besmisleni spor pretvaraju u borbu za prevlast - piše Njujork tajms.

U strahu Južna KorejaOn navodi da je u konflikt uključena i Južna Koreja, koja je iz straha od jačanja Kine počela da gradi novu mornaričku bazu za 20 ratnih brodova, ali i podmornice, ističući da time samo želi da zaštiti svoje vitalne trgovinske trase za brodove. Slično tome, i Japan osnažuje svoj uticaj, pa planira da do 2016. izgradi novu vojnu bazu na ostrvima koje zove Senkaku, dok ih Kina naziva Djaoju.

Jeremić: Godine 2014. strateški položaj spornih ostrva biće nebitan koliko je 1914. bio nevažan položaj Sarajeva
Jeremić: Godine 2014. strateški položaj spornih ostrva biće nebitan koliko je 1914. bio nevažan položaj Sarajeva

Džo BajdenSAD HOĆE DA REŠE PROBLEMPotpredsednik SAD Džo Bajden istakao je da oni samo pokušavaju da reše problem ostrva, što izaziva negodovanje Kine.- Ako Amerika stvarno želi da smanji napetost u regiji, prvo mora prestati da bude popustljiva prema Tokiju, koji balansira prema ratu - piše Čajna dejli.

ČinjeniceSUKOB KOJI TRAJE VIŠE OD VEKA- Kina i Tajvan tvrde da su ostrva bila u vlasti Kine još od 1534.- Japan je preuzeo kontrolu nad njima u ratu od 1894. do 1895.- Spor se zahuktao kad su 1968. tamo otkrivene naftne rezerve- Nakon Drugog svetskog rata njih su do 1971. kontrolisale SAD, a onda ih predale Japanu

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track